Original title:
Hmyz - (staro)nová potravina: ekonomické souvislosti a marketingová strategie
Authors:
Poul, Marek Document type: Bachelor's theses
Year:
2021
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] POUL, Marek. Hmyz – (staro)nová potravina: návrh marketingové strategie. Bakalářská práce. Brno: Mendelova univerzita v Brně, 2020. Tato bakalářská práce se zabývá entomofagií, tedy využíváním hmyzu jako potraviny. V práci je provedena rešerše literatury k danému tématu a náhodným výběrem jsou selektovány české i zahraniční firmy, které jsou analyzovány pomocí metody 4P. Práce zahrnuje také porovnání potravin obsahujících hmyzí složku s jejich substituty, které hmyz neobsahují. Hlavním cílem je navrhnutí marketingové strategie pro českou firmu WormUP, jež se výrobě hmyzích potravin věnuje. Pro tyto účely byla využita SWOT analýza, z níž byly následně vytvořeny čtyři marketingové strategie.POUL, Marek. Insect – (old)new foodstuff: economic context and marketing strat-egy. Bachelor thesis. Brno: Mendelova univerzita v Brně, 2020. This bachelor thesis deals with entomophagy, therefore usage of insect as a source of nutrition. Thesis comprises of topic-related literary research together with ran-domly selected Czech and foreign companies, which are analysed using the 4P method. Thesis also includes a comparison of foodstuffs containing insect compo-nent with their counterpart, in which insect component is not present. The main objective is to propose a marketing strategy for Czech company WormUP, which is engaged in insect foodstuff production. For these purposes, SWOT analysis was used to subsequently create four marketing strategies.
Keywords:
entomofagie; entomophagy; hmyz jako potravina; insect as food; marketing strategy; marketingová strategie; SWOT analysis; SWOT analýza