Home > Academic theses (ETDs) > Master’s theses > Využití symbiotických mikroorganismů a podpůrných nanočástic při zvyšování odolnosti zeleniny v podmínkách vodního stresu
Original title:
Využití symbiotických mikroorganismů a podpůrných nanočástic při zvyšování odolnosti zeleniny v podmínkách vodního stresu
Authors:
Stašková, Nicole Document type: Master’s theses
Year:
2021
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Diplomová práce se zabývá vlivem symbiotických mikroorganismů a podpůrných nanočástic na rostliny. Modelovou rostlinou pro tento experiment byl zvolen salát hlávkový (Lactuca sativa var. capitata L.), odrůda ´ALAMER´. K rostlinám salátu byly aplikovány symbiotické mikroorganismy Rhizophagus irregularis a Bacillus subtilis a na listy salátu byly aplikovány nanočástice GO-N-1, které obsahují grafenoxid a dikyandiamid. Na rostlinách salátu byly hodnoceny tyto parametry: výška nadzemní části rostlin, hmotnost nadzemní části rostlin, normalizovaný rozdílový vegetační index (NDVI), kvantový výtěžek fotosyntézy (QY), obsah dusičnanů v čerstvých listech salátu a přítomnost mykorhizních struktur.This thesis deals with the influence of symbiotic microorganisms and supporting nanoparticles on vegetable. Lettuce (Lactuca sativa var. capitata L.), variety "ALAMER" was chosen to be the model vegetable. Symbiotic microorganisms Rhizophagus irregularis and Bacillus subtilis were applied to lettuce plants, and GO-N-1 nanoparticles containing graphene oxide and dicyandiamide were applied to lettuce leaves. The following parameters were evaluated on lettuce plants: height of the above-ground part of plants, weight of the above-ground part of the plants, normalized differentiation index (NDVI), quantum yield of photosynthesis (QY), nitrate content in fresh lettuce leaves and the occurance of mycorrhizical structures.
Keywords:
Bacillus subtilis; dicyandiamide; dikyandiamid; grafenoxid; graphene oxide; lettuce; nanoparticles; nanočástice; Rhizophagus irregularis; salát hlávkový; symbiotic microorganisms; symbiotické mikroorganismy