Original title:
Vliv taurinu na biochemické ukazatele v orgánech laboratorních potkanů
Authors:
Mrázková, Martina Document type: Master’s theses
Year:
2016
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Cílem diplomové práce bylo zhodnotit vliv různých hladin taurinu na antioxidační status organismu laboratorních potkanů. Sledovat koncentraci taurinu a jednotlivých aminokyselin ve vybraných orgánech. Diplomová práce hodnotí vliv taurinu v játrech a mozku laboratorních potkanů, po jeho aplikaci v krmých směsích. Byl sledován vliv taurinu na poměr GSH/GSSG, koncentraci taurinu a metalothioneinu. Do pokusu bylo použito 48 samců potkanů druhu Wistar, kteří byli rozděleni do osmi skupin (n=6). Během čtyř týdnů, byly potkanům podávány krmné směsi obohaceny o taurin v dávce 0, 1000, 1500, 2000 2500, 3000, 3500 a 4000 mg/kg/diety. Zvířata příjmala dietu a pitnou vodu ad libidum. Průměrná spotřeba krmné směsi za den byla 35 g. Aplikací taurinu došlo ke zvýšení koncentrace taurinu v organismu, což pozitivně působí na antioxidační mechanismy organismu. Ovšem nemůžeme potvrdit, že doplnění taurinu do diety ovlivňuje koncentrace metalothioneinu a glutathionu v organismu. V mozku byla zjištěn zvýšený poměru GSH/GSSG a snížení koncentrace metalothioneinu. Naopak tomu bylo v játrech, kdy došlo ke snížení poměru GSH/GSSG a zvýšení koncentrace metalothioneinu.The aim of this dissertation was to valorize the effect of various levels of taurine on the antioxidant status in rats body, monitor serum taurine and individual aminoacids in selectedorgans. This dissertation valorize the influence of taurine in the rats liver and brain after its application into feed mixtures. The effect of taurine was monitored on the ratio of GSH / GSSG,concentration of metallothionein and taurine. To this experiment were used 48 Wistar male rats, which were divided into eight groups (n = 6). During four weeks feed mixtures were given to these rats enriched with taurin eat a dose of 0, 1000, 1500, 2000 2500, 3000, 3500 and 4000 mg / kg / diet. Animals accepted diet and drinking water ad libitum. Average consumption of feed mixtures were 35 grams per day. Application taurine in creased concentration of taurine in the organism, which has an positive effect on antioxidant mechanisms of the organism. In deed we can not confirm that the addition of taurine in to the diet increases the concentrations of metallothionein and glutathione in the organism. In the brain was found increasing ratio of GSH / GSSG and reduced concentration of metallothionein. The other way around in the liver was reduction ratio of GSH / GSSG and increasing concentration of metallothionein.
Keywords:
antioxidanty; glutathion; metalothionein; taurin