Název:
Význam konzumace rybího masa v prevalenci skrytého hladu u dětí: komparace vybraných zemí Latinské Ameriky a Afriky
Autoři:
Rajchmanová, Jana Typ dokumentu: Diplomové práce
Rok:
2022
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Diplomová práce je primárně zaměřena na zkoumání vlivu nabídky rybího masa na prevalenci skrytého hladu u dětí mladších 5 let ve vybraných zemích Afriky a Latinské Ameriky. Cílem práce bylo ověřit hypotézu, že mezi nabídkou rybího masa a prevalencí indikátorů představujících výskyt skrytého hladu existuje nepřímá závislost. Jelikož je výskyt skrytého hladu ovlivňován mnoha faktory, byla do analytické části práce zahrnuta také analýza vlivu celkového přísunu kalorií a přísunu bílkovin. Korelace byly prováděny za každou vybranou zemi z Afriky a Latinské Ameriky zvlášť, a poté také jako průměr vybraných zemí z obou regionů. Sledován byl také vývoj příjmu jednotlivých mikronutrientů ze stravy ve vybraných státech. Nepřímá závislost byla zjištěna mezi nabídkou rybího masa a prevalencí skrytého hladu, dále i mezi celkovým energetickým přísunem a prevalencí skrytého hladu, a také mezi nabídkou bílkovin a prevalencí skrytého hladu. U vybraných zemí z afrického regionu ovlivňovala prevalenci skrytého hladu nejvíce celková nabídka kalorií, poté nabídka bílkovin, a nakonec nabídka rybího masa. U vybraných zemí z latinskoamerického regionu se na snižování skrytého hladu nejvíce podílela nabídka bílkovin, poté celková nabídka kalorií, a nakonec nabídka rybího masa.This thesis is primarily focused on the impact of fish meat supply on the prevalence of hidden hunger in children under 5 years of age in selected countries from Africa and Latin America. The aim of the thesis was to test the hypothesis that there is an inverse realtionship between fish meat supply and the prevalence of indicators representing the prevalence of hidden hunger. As the prevalence of hidden hunger is influenced by many factors, the analytical part of the thesis also included an analysis of the effect of total calorie intake and protein intake. Correlations were performed for each selected country from Africa and Latin America separately, and then also as an average of selected countries from both regions. Trends in dietary intake of each micronutrient in the selected countries were also monitored. An inverse realtionship was found between fish meat supply and the prevalence of hidden hunger, as well as between total energy intake and the prevalence of hidden hunger, and between protein supply and the prevalence of hidden hunger. For selected countries in the African region, total calorie supply had the greatest effect on the prevalence of hidden hunger, followed by protein supply and finally fish meat supply. For the selected countries from the Latin American region, protein supply, followed by total calorie supply, and finally fish meat supply had the greatest impact on the reduction of hidden hunger.
Klíčová slova:
fish meat consumption; food insecurity; iron; konzumace rybího masa; potravinová nejistota; prevalence anémie; prevalence of anemia; prevalence of stunting; prevalence zakrňování; vitamin D; zinc; zinek; železo