Original title:
Fyzikální vlastnosti medů
Authors:
Slováček, Robin Document type: Bachelor's theses
Year:
2015
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Bakalářská práce je zaměřena na fyzikální a reologické vlastnosti medů a vlivy působící na tyto vlastnosti. Fyzikální vlastnosti medů jsou velmi rozdílné v závislosti na chemickém složení medu, zdroji medu, klimatických a geografických podmínkách. Krystalizace medů závisí na obsahu fruktózy a glukózy. Nektarové medy obsahující více glukózy, proto krystalizují rychleji než medovicové. Hustota medu je vyšší u medovicových medů, protože obsahují vyšší množství minerálních látek. Barva medu je závislá na botanickém původu medu, způsobu zpracování a délce skladování. Nektarové medy jsou světlejší než medy medovicové. Elektrická vodivost je velmi důležitou vlastností, díky které můžeme zjistit druh medu podle původu. Medovicové medy mají vyšší hodnotu elektrické vodivosti, protože obsahují více minerálních látek. Reologické vlastnosti medů závisí na složení cukru a botanickém původu medu. Mezi reologické vlastnosti patří viskozita, která se snižuje se zvyšující se teplotou.The bachelor thesis is focused on the physical and rheological properties of honeys and influences on these properties. Physical properties of honeys are very different depending on chemical compositon on honey, sources of honey, climatic and geographic conditions. Crystallization of honey depends on the content of glucose and frucose. Nectar honey crystallize more rapidly than honeydew honey, because nectar honey has got a higher amount of glucose. The density of honeydew honeys is higher then nectar honey. The higher density of honey have a honeydew honeys, it is about a minerals. The colour of honeys depends on botanic origin, processing method and lenght of storage. Nectar honeys are lighter than honeydew honeys. Electrical conductivity is very important feature, because this feature we can find out the botanic origin of honey. Honeydew honeys have a higher electric conductivity, because they have got a larger amout of minerals. Rheological properties of honeys depends on composition of sugar and botanic origin.Viscosity is a reological properties of honeys which dicreases with increasing temperature.
Keywords:
fyzikální vlastnosti medů; reologie; viskozita; včelí med