Original title:
Možnosti ošetřování půdy v podmínkách biologického vinohradnictví
Authors:
Chňoupková, Zuzana Document type: Bachelor's theses
Year:
2016
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Cílem této bakalářské práce je pojednat o ošetřování půdy v biologickém vinohradnictví. V první části práce pojednává o základních principech a pravidlech biologické produkce. Úvod do hlubší problematiky pokračuje výkladem o půdní struktuře, významu humusu a koloběhu živin. Dále jsou rozebrány systémy obhospodařování vinice včetně mechanického zpracování a managementu ozelenění, jemuž je věnována samostatná kapitola. Práci uzavírá stať o způsobech hnojení a meliorace a uvádí možné přípravky využitelné pro ochranu půdy. Práce má ambice čtenáři vysvětlit a ukázat možnost vedení vinohradu bez nadměrného užívání chemických přípravků a představit režim zemědělství, kde je důraz kladen biodiverzitní ekosystém a na prevenci, odolnost révy vinné a význam humusu jako nositele půdní úrodnosti.The purpose of this bachelor thesis is to describe and analyse the methods of soil treatment in organic winemaking. The first [part of the thesis/chapter] sets out the core principles and rules of organic wine production. The introduction to the deeper problematics continues with a discussion of soil structure, significance of humus and circulation of nutrients. The analysis further delves into various vineyard farming methods including mechanical processing and greening management, with the latter being explored in a whole separate chapter. The thesis concludes with a discussion of various approaches to fertilisation and amelioration and examples of possible soil protection agents.
Keywords:
biodiverzita; humus; ozelenění