Original title:
Vplyv asimilovatelného dusíka na produkciu prchavých kyselín v priebehu alkoholovej fermentácie
Authors:
Maťas, Ján Document type: Master’s theses
Year:
2014
Language:
slo Abstract:
[cze][eng] Tato diplomová práce byla zaměřena na fermentaci moštu vinné révy a na produkci těkavých kyselin kvasinkami. Práce se v teoretické části zabývá asimilačními látkami pro kvasinky se zaměřením na dusík, jeho obsah v moštu a vlivu na průběh kvasného procesu. Dále jsou v práci popsány možnosti vzniku kyseliny octové i možnosti jejího eliminace z moštu a vína. Na konci teoretické části jsou uvedeny druhy výživy s podrobným popisem a možnostmi použití. Praktická část je zaměřena na pokus prováděný na Zahradnické fakultě Mendelovy Univerzity. Pokus byl složen z 10 variant a v každé z nich byla použita jiná dávka odlišného druhu výživy. Pozorován byl průběh vzniku kyseliny octové a úbytek asimilačných látek. Ze všech variant byla nejvíce odlišná varianta 0 u níž byl odlišný i průběh změn asimilovatelného dusíku.This master work was focused on fermentation of a grape wine must and production of volatile acids by yeast. Work in theoretical part deals with assimilation substances available for yeast with focus on a nitrogen compounds. Its content's in grape must and impact on a fermentation process. Furthermore, the work described in the possibility of creation of acetic acid and the possibility of its elimination from the must and wine. At the end of the theoretical section lists the types of yeast nutrition with a detailed description and uses. The practical part is focused on experiments conducted on Faculty of Horticulture, Mendel University. The experiment was composed of 10 variants, and each variant was used by another dose of a different kind of nutrition. Progress has been observed to form acetic acid and decrease the assimilation of substances. Of all the variants was the most different option 0 for which he was also a different view changes assimilable nitrogen
Keywords:
asimilačný dusík; kvasinky; kyselina octová; výživa kvasinek