Original title:
Oranžová vína
Authors:
Nečasová, Eva Document type: Bachelor's theses
Year:
2018
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Tato bakalářská práce v teoretické části popisuje historii výroby vína, původní technologii výroby vína a její přenesení pomocí gruzínské tradice do současnosti. Dále se zabývá mapováním výrobců oranžového vína v České republice i v zahraničí. Experimentální část je věnovaná senzorickému a analytickému zhodnocení vybraného souboru oranžových vín. Na základě informací získaných z literatury a ověřených uvedeným experimentem bylo navrženo doporučení pro návazný výzkum a využití v praxi.This bachelor thesis in the theoretical part describes the history of wine production, the original technology of wine production and its transfer through the Georgian tradition to the present. It also deals with mapping of producers of orange wine in the Czech Republic and abroad. The experimental part is devoted to the sensory and analytical evaluation of the selected set of orange wines. Based on information from the literature and verified by the experiment, recommendations for follow-up research and use in practice have been proposed.
Keywords:
Gruzie; kvevri; oranžové víno