Název:
Intolerance lepku a její dopad na lidský organismus
Autoři:
Sedláková, Simona Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2016
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Tato bakalářská práce Intolerance lepku a její dopad na lidský organismus je zaměřena na problematiku celiakie. Jedná se o geneticky podmíněné autoimunitní onemocnění, jehož spouštěčem je lepek a jeho štěpné peptidy, které vyvolávají na sliznici tenkého střeva zánět. Takto poškozené střevo nedokáže plně vstřebávat živiny a organismus zasahuje malabsorpční syndrom, který vede k hypovitaminóze. Poměrně novým zjištěním v oblasti výzkumu celiakie je spojitost výskytu tohoto onemocnění s poruchami, jako je autismus, schizofrenie a deprese. U těchto onemocnění, stejně jako u celiakie, dochází k výraznému zlepšení stavu pacienta po přechodu na bezlepkovou dietu, která zatím představuje jedinou volně dostupnou léčbu. V nejbližších letech by však měly být dostupné léčebné metody v podobě enzymových suplementů, injekce larazotid acetátu, vhodné probiotické preparáty a obilniny s nižším obsahem toxických částí lepku.Bachelor thesis The Gluten Intolerance and Its Influence on Human Body focuses on the problem of celiac disease. It is an autoimmune disorder which is caused by gluten and its storage proteins. Gluten is responsible for the damage of the small intestine in people who are genetically predisposed to the celiac disease. The damaged intestine cannot fully absorb the nutrients, which induces the malabsorption syndrome in the body and leads to hypovitaminosis. New findings in the research of celiac disease show the connection of celiac disease with disorders such as autism, schizophrenia, depression, etc. The health conditions of the patients with these disorders, as well as with the celiac disease, can be significantly improved when the patient follows a gluten-free diet, which is the only freely available treatment so far. However, there should be new methods of treatment available in the next few years. The new methods of treatment would include enzyme supplements, the injections of larazotide acetate, suitable probiotic preparations and also cereals that would contain less toxic peptide components of gluten.
Klíčová slova:
bezlepková dieta; intolerance; lepek; malabsorpce; tenké střevo