Název:
Analýza interiéru vybraných gastronomických zařízeních
Autoři:
Kobza, Tomáš Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2016
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Bakalářská práce se zabývá zpracováním analýzy interiéru dvou různých gastronomických provozů. V práci je zmíněna historie pohostinství, dále rozebírá jednotlivé druhy gastronomických zařízení, charakterizuje jednotlivé funkce personálu v pohostinství, uvádí různé druhy osvětlení, řeší typologii nábytku v pohostinství a jeho provázanost s interiérem. Dále se v práci rozebírají druhy komunikačních zón v interiéru, a veškeré vybavení baru a zápultí, včetně nástrojů a spotřebičů, které barman potřebuje ke své práci. Všechny tyto zmíněné aspekty jsou v práci popsány a rozebrány, jsou zde uvedené I jednotlivé návaznosti a spojitosti mezi nimi, které ve výsledku vytvářejí celkový funkční interiér. S ohledem na tyto poznatky je v práci provedena analýza dvou gastronomických subjektů s celkovým zhodnocením funkčnosti a vybavenosti interiéru. Dále jsou zde zpracované návrhy na vytvoření změn a úprav v interiéru ke zlepšení funkčnosti interiéru a ergonomie práce.The bachelor thesis deals with the analysis of two different dining facilities interiors. This work mentions the history of the hospitality industry, further discusses the different types of gastronomic establishments, describes the various functions of personnel in the hospitality industry, provides various types of lighting, addresses the typology of the furniture in the hospitality industry and its consistency with the interior. Furthermore it discusses types of communication zones in the interior, and all the equipment of a bar and a bar background, including necessary tools and appliances for bartender to do his work. All these mentioned aspects are described and analysed in this work. There are also listed various connections among all the aspects that result in a complete interior. In the light of these findings, the thesis analyses two gastronomic subjects with an overall evaluation of functionality and interior facilities. There are also prepared proposals for changes and modifications in the interior to improve the functionality and ergonomics of the work. Keywords: interior, ergonomics, bar counter, bar background, typology, functionality, ergonomics
Klíčová slova:
barový pult; ergonomie; ergonomie práce; funkčnost; interiér; komunikační zóna; typologie; zápultí