Original title:
Rozdíly stravování mezi žáky SŠ a jejich životní styl
Authors:
Hanousková, Alice Document type: Bachelor's theses
Year:
2022
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Bakalářská práce je zaměřena na stravovací návyky žáků středních škol a jejich životní styl. Cílem teoretické části je vysvětlení problematiky stravování, zdravého životního stylu a vymezení faktorů, které tuto problematiku ovlivňují. Dále se teoretická část zaměřuje na objasnění potřebnosti makro a mikroživin pro organismus jedince v období adolescence a vyvození důsledků při nevhodném stravování a životním stylu. Praktická část je věnována kvantitativnímu výzkumu, jehož formou je dotazníkové šetření. Cílem praktické části bylo zjistit a srovnat výsledky ve stravování a životním stylu mezi žáky maturitního oboru hotelnictví a učebního oboru kuchař-číšník. Respondenty pro toto zjištění byli žáci vybrané střední školy v okrese Vyškov.The bachelor´s thesis is focused on the eating habits of high school students and their lifestyle. The aim of the theoretical part is to explain the issues of eating, healthy lifestyle and to define the factors, that affect this issue. The theoretical part also focused on clarifying the need for macro and micronutrients for organism during adolescence and deriving consequences inappropriate eating and lifestyle. The practical part is devoted to quantitative research which takes the form of a questionnaire survey. The aim of the practical part was to find out and compare the re-sults in eating and lifestyle between the pupils of the graduation field of the hotel indus-try and the field of study chef-waiter. The respondents for this finding were pupils of a selected high school in the Vyškov district.
Keywords:
adolescence; doporučení; dospívání; eating; lifestyle; nutrition; nutritional components; recommendation; risks; rizika; složky výživy; stravování; výživa; životní styl