Název:
Vliv genotypu a prostředí na obsah a variabilitu beta-glukanů a arabinoxylanů u ječmene jarního
Autoři:
Macháň, Pavel Typ dokumentu: Disertační práce
Rok:
2013
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Obsah arabinoxylanů a beta-glukanů je limitujícím faktorem pro využití produkce ječmene. Z tohoto pohledu byl ve vzorcích zrna u souboru sedmi sladovnických pluchatých odrůd, tří bezpluchých linií a jedné bezpluché odrůdy ječmene jarního pěstovaného v letech 2009 až 2011 ve dvou intenzitách chemického ošetření na lokalitách Branišovice, Žabčice a Kroměříž stanoven obsah beta-glukanů a arabinoxylanů. Pro doplnění byl založen pokus se čtyřmi odrůdami ječmene ozimého pěstovaného v roce 2011 ve dvou intenzitách chemického ošetření na lokalitách Kroměříž, Staňkov a Žatec. Na variabilitě obsahu arabinoxylanů se nejvýznamněji podílel genotyp a chemické ošetření, na variabilitu obsahu beta-glukanů měl největší vliv genotyp a pěstební prostředí (rok a lokalita). Nejvyšší hodnoty arabinoxylanů i beta-glukanů byly stanoveny v zrnu bezpluchých linií z neošetřených variant (KM 1057 6,25 % arabinoxylanů a KM 2084 6,41 % beta-glukanů) a naopak nejnižší hodnoty pocházely z chemicky ošetřených variant (bezpluchá odrůda AF Lucius obsahovala 3,68 % arabinoxylanů a sladovnické odrůdy Wintmalt a Radegast s 3,61 a 3,87 % beta-glukanů). Vzorky z neošetřených variant poskytly v průměru více arabinoxylanů i beta-glukanů, než varianty ošetřené.Arabinoxylan and beta-glucan contents are limiting factors for a wider use of barley production. Arabinoxylan and beta-glucan contents were assessed in grain samples in sets of seven malting hulled varieties, three hull-less lines and one hull-less spring variety grown in the localities of Branišovice, Žabčice, and Kroměříž in 2009 to 2011. In addition to the spring barley set a trial with four winter type barley malting varietes was established in the year 2011 in two intensities of chemical treatment and on localities Kroměříž, Staňkov and Žabčice. Further, the effect of chemical treatment on the level of these non-starch polysaccharides was studied. Variability of arabinoxylan contents was affected most significantly by a genotype and chemical treatment whereas variability of beta-glucan contents was mostly affected by a genotype and growing environment (year and locality). The highest values of arabinoxylans and beta-glucans were determined in the hull-less lines from the untreated variants (KM 1057: 6.25% of arabinoxylans and KM 2084: 6.41% of beta-glucans) and on the contrary, the lowest values were found in the chemically treated variants (hull-less variety AF Lucius: 3.68% of arabinoxylans and malting varieties Wintmalt and Radegast: 3.87 resp. 3.61% of beta-glucans). The samples of the untreated variants contained on average more arabinoxylans and beta-glucans than the treated ones.
Klíčová slova:
bezpluchý ječmen; chemické ošetření; neškrobové polysacharidy