Original title:
Monitoring imidazolů v potravinách
Authors:
Le Qui, Khanh Linh Document type: Bachelor's theses
Year:
2016
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Bakalářská práce se věnuje tvorbě, výskytu a analýze imidazolů v potravinách. Podstatná část práce je věnována barvivu karamel a v něm obsaženým imidazolům. Strukturovaně popisuje karamel jako používané barvivo včetně procesu karamelizace a dalšího rozdělení těchto barviv do tříd a jejich použití. Přibližuje čtenářům již popsaný vliv těchto látek na lidské zdraví. To, že jsou některé imidazoly karcinogenní je téměř potvrzené. Imidazoly také vznikají i při tepelné úpravě masa v domácnostech, nejedná se tedy pouze o problém průmyslové výroby. Je popsán seznam některých typů potravin, které obsahují imidazoly. Část práce je přímo věnovaná současným metodám analýzy imidazolů.V závěru práce je predikováno, jakým směrem se bude (by se měla) vyvíjet technologie výroby potravin.This bachelor thesis deals with the formation, occurrence, and analysis of imidazoles in food. It is mainly devoted to caramel colors and imidazoles contained within. It also describes caramel as a colorant including the process of caramelization and further division of these colors into classes and their usage. Introduces the previously described effect of these substances on human health. The fact that some imidazoles have carcinogenic properties is almost confirmed. In conclusion, there is a prediction done, which way will fact above develop the technology of food production. Also briefly mentions that imidazoles also arise when cooking meat is done at home, this is not just a problem of industrial production. Briefly I describe some types of foods that contain imidazoles. One part is directly deals with the existing methods of analysis.
Keywords:
barvivo karamel; chromatografie; heterocklické aminy; Imidazoly; potraviny