Original title:
Vývoj potravinové bezpečnosti ve vybraných zemích jihovýchodní Afriky
Authors:
Hendrychová, Marcela Document type: Master’s theses
Year:
2022
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Diplomová práce se zabývá sledováním vývoje potravinové bezpečnosti v Malawi, Zimbabwe a Zambii. Konkrétním kritériem pro výběr tří států byl indikátor HDI a geografická poloha vybraných států. Prostřednictvím jednotlivých indikátorů z různých pilířů potravinové bezpečnosti práce vyhodnocuje nejvýznamnější faktory, které způsobují potravinovou nejistotu ve sledovaných zemích. Teoretická část práce vysvětluje základní fakta a pozadí problému, obsahuje vysvětlení klíčových pojmů a termínů, definování jednotlivých příčin a důsledků potravinové bezpečnosti na úrovni vybraných států. V práci jsou také popsány nejpoužívanější indikátory měřící potravinovou bezpečnost. Praktická část na základě vývoje sledovaných indikátorů (průměrný příjem bílkovin; průměrný příjem bílkovin živočišného původu; prevalence středně těžké nebo těžké potravinové nejistoty; prevalence závažného nedostatku potravin; procento populace využívající základní hygienické služby; procento populace která má přístup k pitné vodě; procento dětí do 5 let, trpící zakrnělostí; prevalence anémie žen v reprodukčním věku; variabilita produkce potravin na osobu; politická stabilita a absence násilí/terorismu) v období let 2009–2019 zkoumá faktory, které ovlivnily změny těchto ukazatelů. V práci bylo zjištěno, že nejvýznamnějšími faktory, které ovlivňují vývoj potravinové bezpečnosti ve sledovaných státech Malawi, Zambie i Zimbabwe, jsou klimatické podmínky, politická a ekonomická situace, nízká vzdělanost obyvatelstva a infekční nemoci. Tyto faktory zpomalují ekonomický růst zemí a znemožňují růst směrem z rozvojových zemí k rozvinutým a mají za následek potravinovou nejistotu a její důsledky.The diploma thesis deals with monitoring the development of food security in Malawi, Zimbabwe and Zambia. The specific criteria for the selection of three states were the HDI indicator and the geographical location of the selected states. Through individual indicators from different pillars of food security, the work evaluates the most significant factors that cause food insecurity in the monitored countries. The theoretical part of the thesis explains the basic facts and the background of the problem, contains an explanation of key terms and terms, and defines individual causes and consequences of food security at the level of selected countries. The work also describes the most used indicators measuring food safety. The practical part based on the development of monitored indicators (average protein intake; average protein intake of animal origin; prevalence of moderate or severe food insecurity; prevalence of severe food shortage; percentage of the population using basic hygiene services; percentage of the population with access to drinking water; percentage of children under 5 years, suffering from stunting; prevalence of anemia in women of reproductive age; variability of food production per person; political stability and absence of violence/terrorism) in the period 2009-2019 examines the factors that influenced changes in these indicators. In the work, it was found that the most important factors influencing the development of food security in the observed states of Malawi, Zambia and Zimbabwe are climatic conditions, political and economic situation, low education of the population and infectious diseases. These factors slow down the economic growth of countries and prevent growth from developing to developed countries and result in food insecurity and consequences.
Keywords:
dimension; dimenze; factor; faktor; food safety; food security; GHI; HDI; hlad; hladovění; hunger; indicator; indikátor; malnutrition; podvýživa potravinová bezpečnost; starvation