Original title:
Alternativní výživa - využití a vědomosti u studentů PF JCU
Translated title:
Alternative nutrition - use and knowledge of PF JU students
Authors:
DUNDOVÁ, Jana Document type: Bachelor's theses
Year:
2022
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Bakalářská práce pojednává o alternativní výživě a zkoumá znalosti a její využití u studentů pedagogické fakulty Jihočeské univerzity. Teoretická část se zabývá základními informacemi o alternativní výživě a rozebírá možné důvody vedoucí ke změně stravování. Dále podrobněji popisuje jednotlivé alternativní způsoby stravování. Nejznámějšími výživovými směry mezi studenty jsou vegetariánství a veganství, u nichž jsou podrobněji rozebrány nástrahy a možné deficitní látky v jídelníčku. Praktická část zpracovává vědomosti a názor studentů na alternativní stravování, vztah ke zdravé výživě a užívání doplňků stravy. Kromě toho vyhodnocuje zastoupení jednotlivých alternativních způsobů stravování, důvody vedoucí ke změně stravy, pociťované změny nebo způsoby, jakými získávají alternativně se stravující studenti informace o výživě. Výsledky vychází z dotazníkového šetření, kterého se zúčastnilo dohromady 101 respondentů. Z celkového počtu dotazovaných se mezi studenty vyskytuje 10 % vegetariánů. Další alternativní formy výživy se objevují v menším zastoupení. V hodnocení alternativních směrů z pohledu příznivého vlivu na zdraví si vedla nejlépe středomořská strava. Z dotazovaných studentů se podle jejích doporučení však nikdo nestravuje.The bachelor thesis deals with alternative nutrition and examines the knowledge and its use among students of the Faculty of Education of the University of South Bohemia. The theoretical part deals with basic information about alternative nutrition and discusses possible reasons leading to dietary change. It also describes in more detail the different alternative ways of eating. The most well-known dietary trends among students are vegetarianism and veganism, for which the pitfalls and possible deficiencies in the diet are discussed in detail. The practical part elaborates the students' knowledge and opinion on alternative diets, the relationship to healthy eating and the use of dietary supplements. In addition, it evaluates the representation of different alternative diets, the reasons leading to dietary changes, the perceived changes, or the ways for obtaining nutritional information. The results are based on a questionnaire survey with a total of 101 respondents. Of the total number of respondents, 10% of the students were vegetarian. Other alternative forms of nutrition are less represented. The Mediterranean diet fared best in terms of health benefits in the evaluation of alternative forms of nutrition. However, none of the students surveyed follow its recommendations.
Keywords:
alternative nutrition; dietary supplements; health; students; veganism; vegetarianism; alternativní výživa; doplňky stravy; studenti; veganství; vegetariánství; zdraví Citation: DUNDOVÁ, Jana. Alternativní výživa - využití a vědomosti u studentů PF JCU. České Budějovice, 2022. bakalářská práce (Bc.). JIHOČESKÁ UNIVERZITA V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH. Pedagogická fakulta
Institution: University of South Bohemia in České Budějovice
(web)
Document availability information: Fulltext is available in the Digital Repository of University of South Bohemia. Original record: http://www.jcu.cz/vskp/65633