Original title:
Šlechtění a pěstování sladovnického ječmene v ČR
Translated title:
The malting barley breeding and growing in the Czech Republic
Authors:
PANSKÁ, Terezie Document type: Bachelor's theses
Year:
2022
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Šlechtění a pěstování sladovnického ječmene má v České republice svou nezastupitelnou úlohu. Sladovnický ječmen je šlechtěn a pěstován převážně pro vyprodukování kvalitního zrna, které je stěžejní komoditou pro výrobu tuzemského piva. Na kvalitu a výnos sladovnického zrna jsou kladeny čím dál větší nároky, vlivem stoupající úrovně "Českého piva". Cílem této bakalářské práce je zhodnotit kvalitu sladovnického ječmene v České republice v letech 2010-202. Dále shromáždit a zhodnotit poznatky o šlechtění a pěstování sladovnického ječmene v České republice. Práce je vytvořena formou literární rešerše a podpořená výsledky ÚKZÚZ a Českého statistického úřadu za uvedené období. První část literární rešerše je zaměřená na šlechtění ječmene a vývoj nových odrůd, tedy na zabezpečení genetického vlivu na výslednou kvalitu a výnos předního zrna sladovnického ječmene. Navazující pěstování zahrnuje popis vývoje technologií, které se rovněž podílejí na kvalitě a výnosu finální produkce. Závěrečná část bakalářské práce je věnována shrnutí výsledků šlechtění a pěstování za uvedené období, které prokázaly nenahraditelné uplatnění a produktivní vývoj této obiloviny. The breeding and cultivation of malting barley has an irreplaceable role in the Czech Republic. Malting barley is bred and grown mainly to produce quality grain, which is a key commodity to produce domestic beer. Increasing demands are placed on the quality and yield of malting grain, due to the rising level of "Czech beer ". The aim of this bachelor thesis is to evaluate the quality of malting barley in the Czech Republic in 2010-202. Further collect and evaluate knowledge about breed-ing and malting barley cultivation in the Czech Republic. The work is created in the form of a literature search and monitoring results of ÚKZÚZ and the Czech Statistical Office for the period. The first part of the litera-ture search is focused on the breeding of barley and the development of new varie-ties, so to ensure a genetic influence on the resulting quality and yield of the leading grain of malting barley. Subsequent cultivation includes a description of the devel-opment of technologies that also contribute to the quality and yield of final produc-tion. The final part of the bachelor's thesis is devoted to a summary of the results of breeding and cultivation for the period, which showed the irreplaceable application and productive development of this cereal.
Keywords:
breeding; cultivation; malting barely; quality of malting barley; variety; kvalita sladovnického ječmene; odrůda; pěstování; sladovnický ječmen; šlechtění Citation: PANSKÁ, Terezie. Šlechtění a pěstování sladovnického ječmene v ČR. České Budějovice, 2022. bakalářská práce (Bc.). JIHOČESKÁ UNIVERZITA V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH. Fakulta zemědělská a technologická
Institution: University of South Bohemia in České Budějovice
(web)
Document availability information: Fulltext is available in the Digital Repository of University of South Bohemia. Original record: http://www.jcu.cz/vskp/64950