Original title:
Porovnání kvalitativních ukazatelů slepičích vajec z různých druhů chovu
Translated title:
Comparison of qualitative indicators of hen's eggs from different types of feeding
Authors:
ŠTĚPÁN, Stanislav Document type: Bachelor's theses
Year:
2022
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Předkládaná bakalářská práce se zabývala porovnáním kvalitativních ukazatelů slepičích vajec z různých druhů chovu. K porovnání byly využity vzorky z klecového, halového a volného (domácího) chovu. Z každého chovu bylo použito 10 vajec. Hodnoceny a porovnány byly následující kvalitativní ukazatele - hmotnost vajec, neporušenost skořápky, výška vzduchové bubliny, tvarové indexy (index tvaru a in-dex vejčitosti), výskyt krevních a masových skvrn, index tuhého bílku a žloutku, ja-kost vajec vyjádřena v Haughových jednotkách a tloušťka skořápky. Vejce z jednotlivých chovů byla podobná tvarem, ale nejvíce se lišila velikostí a hmotností, hmotnost byla naměřena od 49 do 91 g. Poškozenou skořápku měly dva vzorky. Výška vzduchové bubliny se pohybovala mezi 2 až 4 mm. Hodnoty indexu tuhého bílku se nacházely v rozmezí 0,06-0,16 a indexu žloutku mezi 0,39-0,51. Haughovy jednotky dosáhly hodnot 74-107. Tloušťka skořápky se nacházela v rozmezí 0,37-0,47 mm. Všechny zjištěné výsledky se pohybovaly v průměrných hodnotách nebo v jejich blízkosti. The presented bachelor thesis dealt with the comparison of qualitative indicators of hen's eggs from different types of breeding. Samples from cage farming production system, indoor housing systém and free-range home breeding were used for comparison. Ten eggs from each type were used. The following qualitative indicators were evaluated and compared - egg weight, shell integrity, air cell height, shape indices (shape index and egg index), occurrence of blood and meat spots, solid egg white and yolk index, egg quality expressed in Haugh units and shell thickness. The eggs from the individual types of breeding were similar in shape, but diffe-red the most in size and weight, the weight was measured from 49 to 91 g. Two samples had a damaged shell. The height of the air cell ranged from 2 to 4 mm. The values of the solid protein index ranged from 0.061 to 0.156 and the yolk index ranged from 0.39 to 0.51. Haugh units ranged from 74 to 107. The shell thickness was between 0.37 and 0.47 mm. All results were in or near the average.
Keywords:
egg; hen; quality; type of breeding; kvalita; slepice; typ chovu; vejce Citation: ŠTĚPÁN, Stanislav. Porovnání kvalitativních ukazatelů slepičích vajec z různých druhů chovu. České Budějovice, 2022. bakalářská práce (Bc.). JIHOČESKÁ UNIVERZITA V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH. Fakulta zemědělská a technologická
Institution: University of South Bohemia in České Budějovice
(web)
Document availability information: Fulltext is available in the Digital Repository of University of South Bohemia. Original record: http://www.jcu.cz/vskp/64650