Home > Academic theses (ETDs) > Master’s theses > Posouzení energetického a nutričního příjmu z obědů podávaných ve školních jídelnách na vybraných základních školách
Original title:
Posouzení energetického a nutričního příjmu z obědů podávaných ve školních jídelnách na vybraných základních školách
Translated title:
Assessment of energetic and nutritional intake from school canteen lunches at selected primary schools
Authors:
AUEROVÁ, Anežka Document type: Master’s theses
Year:
2022
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Školní prostředí a zejména školní jídelny hrají důležitou roli z hlediska vedení dětí ke zdravému stravování a zdravému životnímu stylu. Cílem dipolomové práce bylo stanovit příjem energie, hlavních živin a mikronutrientů z obědů ve vybraných školních jídelnách a podle vyhlášky č. 272/2021 Sb. o školním stravování vyhodnotit plnění spotřebního koše. Výsledky byly porovnány vůči doporučením v DACH (2019). Ze zjištěných výsledků vyplývá, že nejčastějším problémem byl především vyšší příjem bílkovin, než uvádí korigovaná norma. Dalším zjištěním bylo nedodržování příjmu vitaminů ve smyslu ať už jejich nedostatku, nebo nadbytku příjmu ve vybraných obědech. U vyhodnocení spotřebního koše byl nejčastěji problém s volnými cukry, mlékem a mléčnými výrobky. Práce zohlednila i sezónost zařazování potravin díky sledování jídelníčků ve vybraných měsících, po dobu jednoho roku.The school environment and especially school canteens play an important role in guiding children to a healthy diet and lifestyle. The aim of the diploma thesis was to determine the intake of energy, main nutrients and micronutrients from lunches in selected school canteens and according to Decree No. 272/2021 Coll. on school meals to evaluate the filling of the consumer basket. The results were compared against the recommendations in DACH (2019). The results show that the most common problem was the higher protein intake than stated in the corrected standard. Another finding was non-compliance with vitamin intake in terms of either their deficiency or excess intake at selected lunches. In the evaluation of the consumer basket, the most common problem was with loose sugars, milk and dairy products. The work also took into account the seasonality of food classification thanks to the monitoring of menus in selected months, for a period of one year.
Keywords:
consumer basket; energy and nutrients; school canteen; schoolchildren's nutrition; energie a živiny; spotřební koš; výživa školáků; školní jídelna Citation: AUEROVÁ, Anežka. Posouzení energetického a nutričního příjmu z obědů podávaných ve školních jídelnách na vybraných základních školách. České Budějovice, 2022. diplomová práce (Ing.). JIHOČESKÁ UNIVERZITA V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH. Fakulta zemědělská a technologická
Institution: University of South Bohemia in České Budějovice
(web)
Document availability information: Fulltext is available in the Digital Repository of University of South Bohemia. Original record: http://www.jcu.cz/vskp/64619