Original title:
Vliv probiotických krmných aditiv na výživu výkrmových brojlerů
Authors:
SLUNEČKO, Jiří Document type: Master’s theses
Year:
2022
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Tato práce se zabývá tím, jaký vliv má přidání krmných probiotických aditiv do výživy brojlerových kuřat. Cílem práce bylo zjistit vliv probiotických krmných aditiv, na výkrm brojlerových kuřat. Práce byla zpracována v zemědělském podniku ZS Dynín a.s., kde byla získána potřebná data k porovnávání. Data byla vždy u každé skupiny na konci výkrmu zapsána a po konci výkrmu poslední skupiny seřazena a porovnána, mezi skupinami bez použití probiotik a skupinami kterým byla předkládána probiotická aditiva. V práci byly navrhnuty 3 návrhy krmných směsí, kterými se krmila brojlerová kuřata. Pro odhad funkce přežití jsme použili neparametrický odhad maximální pravděpodobnosti, konkrétněji jsme použili Kaplan-Meierův odhad, kde byla jasně dokázana, vyšší míra přežití a to 0,97 u skupiny kuřat, které byla předkládána probiotika a prebiotika. Dále byly data vyhodnoceny pomocí jednofaktorové anovy a tukeyho testu, kde došlo k porovnání skupin z průměrné váhy při vyskladnění kuřat, konfiskátu, průměrné konverze živin a indexu efektivnosti výkrmu. Nejvyšší vliv probiotik byl zjištěn u konfiskátu a IEV. Index efektivnosti výkrmu (IEV) vyjadřuje úroveň výkrmu a je charakterizován především jeho délkou, spotřebou krmiva na 1 kg živé hmotnosti, dosaženou živou hmotností a procentem úhynu kuřat.This work deals with the effect of adding feed probiotic additives to the nutrition of broiler chickens. The aim of the work was to determine the effect of probiotic feed additives on the fattening of broiler chickens. The work was processed in the agricultural enterprise ZS Dynín a.s., where the necessary data for comparison were obta-ined. The data were always recorded for each group at the end of fattening and, after the end of fattening, the last group was sorted and compared between the groups without probiotics and the groups to which probiotic additives were presented. In this work, 3 proposals of feed mixtures were fed, which fed broiler chickens. To estimate the survival function, we used a non-parametric estimate of the maximum probability, more specifically we used the Kaplan-Meier estimate, where a higher sur-vival rate of 0.97 was found in the group of chickens that were presented with probiotics and prebiotics. Furthermore, the data were evaluated using a onefactor anova and tukey test, which compared the groups from the average weight of chickens, confiscation, average nutrient conversion and fattening efficiency index. The highest effect of probiotics was found in confiscation and IEV. The fattening efficiency index (IEV) expresses the level of fattening and is characterized mainly by its length, feed consumption per 1 kg live weight, achieved live weight and percentage of chicken deaths.
Keywords:
broiler chickens; nutrition; probiotics; brojlerová kuřata; probiotika; výživa Citation: SLUNEČKO, Jiří. Vliv probiotických krmných aditiv na výživu výkrmových brojlerů. České Budějovice, 2022. diplomová práce (Ing.). JIHOČESKÁ UNIVERZITA V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH. Fakulta zemědělská a technologická
Institution: University of South Bohemia in České Budějovice
(web)
Document availability information: Fulltext is available in the Digital Repository of University of South Bohemia. Original record: http://www.jcu.cz/vskp/64575