Original title:
Porovnání různých technologií výroby a konzervace objemné píce ve zvoleném podniku a návrhy na zlepšení.
Translated title:
The comparison of production technology and conservation of bulky fodder in selected farm and recommendation for improvement
Authors:
NOVÁKOVÁ, Vladimíra Document type: Master’s theses
Year:
2022
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] První část této diplomové práce se zaobírá historií a popisem objemných krmiv. Zde jsou popsány způsoby sklizně, zásady a postupy při jejich zpracování a varianty uskladnění. Také v této první části je popsána konzervace hmoty pro seno a senáž. U senáže a sena jsou uvedeny jak senzorické vlastnosti, ale také laboratorní ohodnocení podle "Normy 2004" (č. 244/2000 Sb.), která se nejčastěji používá v České republice. Dále jsou charakterizovány používané a nejčastěji se vyskytující jeteloviny a traviny. Senážní aditiva neboli přípravky jsou rozděleny do skupin a jsou zde zařazeny mikroorganismy pro konzervaci, které jsou škodlivé či prospěšné pro fermentaci biomasy. Závěr této části se zabývá kukuřicí a vlivem objemných krmiv na produkci hospodářských zvířat. Druhá část diplomové práce se věnuje vlastním sledováním kvality objemných krmiv, a to převážně senážní jámě, senáže v balíku, senážní plotně a sena v balíku. Převážně je tato část zaměřena na senzorické sledování vlastností těchto krmiv a laboratorní analýzy. Závěr obsahuje různá doporučení, která by mohla zlepšit kvalitu a ekonomickou stránku objemných krmiv.The first part of this thesis deals with the history and description of roughages. Here, harvesting methods, processing principles and procedures and storage options are described. Also in this first part, the conservation of hay and haylage material is described. For haylage and hay, both sensory properties and laboratory evaluation according to the 'Standard 2004' (No 244/2000 Coll.), which is the most commonly used in the Czech Republic, are given. The most commonly used and commonly occurring clover and grasses are also characterised. Hay additives or preparations are divided into groups and microorganisms for preservation that are harmful or beneficial for biomass fermentation are included. This section concludes with a discussion of maize and the impact of roughages on livestock production. The second part of the thesis deals with the actual monitoring of the quality of roughages, mainly hay pit, hay bale, hay fence and hay bale. Mostly this part focuses on sensory monitoring of the properties of these feeds and laboratory analysis. It concludes with various recommendations that could improve the quality and economics of roughages.
Keywords:
Bulk feed; clover and grasses; hay; haylage; preservation; quality of bulk feed; jakost objemných krmiv; jeteloviny a traviny; konzervace; Objemné krmivo; seno; senáž Citation: NOVÁKOVÁ, Vladimíra. Porovnání různých technologií výroby a konzervace objemné píce ve zvoleném podniku a návrhy na zlepšení.. České Budějovice, 2022. diplomová práce (Ing.). JIHOČESKÁ UNIVERZITA V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH. Fakulta zemědělská a technologická
Institution: University of South Bohemia in České Budějovice
(web)
Document availability information: Fulltext is available in the Digital Repository of University of South Bohemia. Original record: http://www.jcu.cz/vskp/64427