Original title:
Histologie žaber ryb - zpracování a vyhodnocení preparátů
Translated title:
Histology of fish gills - processing and evaluation of preparations
Authors:
KOCOUR, Jakub Document type: Bachelor's theses
Year:
2022
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Histologie je věda zabývající se mikroskopickou stavbou a strukturou tkání organismů. Tato věda je jedinečná tím, že se zabývá zkoumáním tkání nakrájených na velmi tenké řezy. Díky tomu můžeme nahlédnout do mikroskopických struktur, které nejsou vidět pouhým okem. Cílem této práce je popsat strukturu žaber, kritická místa při jejich histologickém zpracování a klasifikovat změny žaber. Dále pak celý průběh zpracování až po vznik histologického preparátu fotograficky zdokumentovat. První část této práce je věnována rybím žábrám. Žábry jsou multifunkčním orgánem, který je neustále ve styku s okolní vodou. Probíhá přes ně výměna plynů a dalších látek, navíc jsou velmi citlivé na vnější podněty. Přes žábry ryb dochází k výměně, příjmu, ale i exkreci různých iontů a látek. Zajímavostí je například průnik dusitanových iontů, které se do těla ryb dostávají skrze výměník Cl-/HCO3-. Takovému průniku zamezují chloridové ionty, které se s dusitanovými kompetitivně vylučují. V další části této práce jsou uvedeny metody histologického zpracování ryb a je zde popsáno několik možností histologického zpracování, které vedou ke stejnému cíli, tedy histologickému, většinou také trvalému, preparátu. V průběhu tvorby preparátu je jedním krokem barvení. Nejčastějším barvivem je hematoxylin-eosin, které velmi dobře zobrazuje buněčné struktury. Nicméně některé struktury jdou od sebe rozlišit hůře, v takovém případě je možné použít speciální barvící metody. Všechny tyto vlastnosti z žaber dělají orgán vhodný pro diagnostiku řady patologických stavů, nicméně vzhledem k pracnosti a časté nízké specifitě popsaných změn se histologické vyšetření žaber většinou využívá pouze jako vyšetření doplňkové.Histology is the science that deals with the microscopic structure and structure of the tissues of organisms. This science is unique in that it deals with the study of tissues cut into very thin sections. This allows us to look into microscopic structures that may not be visible to the naked eye. The aim of this work was to develop a literature review where the main task was to describe the structure of the gills, the critical points in their histological processing and to classify the gill changes. The aim was also to create a photographic documentation of the histological preparation process. The first part of this thesis is devoted to fish gills. The gills are a multifunctional organ that is constantly in contact with the surrounding water. It is a medium for the exchange of gases and other substances and is very sensitive to external stimuli. Through the gills of fish, various ions and substances are exchanged, taken in and excreted. An interesting feature is, for example, the passage of nitrite ions, which enter the body of the fish through the Cl-/HCO3- exchanger. Such passage is prevented by chloride ions, which are competitively excreted with nitrite ions. In the next part of this thesis are the topic of methods of histological processing of fish. Several histological processing options are described in this thesis, which lead to the same goal, i.e. a histological, mostly also permanent preparation. During preparation, one step is staining. The most common dye is haematoxylin-eosin. This dye shows the cellular structures very well. However, some structures are more difficult to distinguish from each other, in which case special staining methods can be used. All these properties of gills make it an organ that is suitable for many fish health evaluation. Despite this, the gills, specifically the histological evaluation of the gills, are usually only an additional evaluation.
Keywords:
evaluation; gas exchange; haematoxylin-eosin; osmoregulation; primary lamellae; sample; secondary lamellae; hematoxylin-eosin; osmoregulace; primární lamely; sekundární lamely; vyšetření; vzorek; výměna plynů Citation: KOCOUR, Jakub. Histologie žaber ryb - zpracování a vyhodnocení preparátů. České Budějovice, 2022. bakalářská práce (Bc.). JIHOČESKÁ UNIVERZITA V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH. Fakulta rybářství a ochrany vod
Institution: University of South Bohemia in České Budějovice
(web)
Document availability information: Fulltext is available in the Digital Repository of University of South Bohemia. Original record: http://www.jcu.cz/vskp/63754