Original title:
Cirkulární gastronomické provozovny v podmínkách ČR
Translated title:
Circular catering establishments in terms of the Czech Republic
Authors:
PECHOVÁ, Barbora Document type: Master’s theses
Year:
2021
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Cílem diplomové práce je zjistit aktuální úroveň naplňování cirkulárních principů u gastronomických provozoven a zhodnotit udržitelnost spotřebitelského chování v rámci využívání služeb stravovacích zařízení. Diplomová práce se dělí na část teoretickou a praktickou. Literární rešerše se zabývá především cirkulární ekonomikou a udržitelným rozvojem v kontextu české gastronomie. Pozornost je věnována také problematice udržitelnosti z pohledu spotřebitele. Teoretická část je východiskem pro část výzkumnou, která je realizována formou CAWI jak na úrovni firem, tak na úrovni spotřebitelů. Pro shrnutí poznatků z literární a praktické části je navržen cirkulární model, který popisuje neustálé zlepšování provozu gastronomického podniku podle zásad cirkulární ekonomiky.The purpose of the thesis is to determine the current level of fulfillment of circular principles in catering operation and to analyze the sustainability of consumer behaviour in the market of catering services. The thesis is divided into the theoretical and practical part. The literary research deals mainly with the circular economy and sustainable development in the context of Czech gastronomy. It also focuses on the issue of sustainability from a consumer perspective. The theoretical part is the starting point for the practical part that is based on a questionnaire survey both at the level of catering establishments and at the level of consumers. The proposed circular model is designed to summarize the knowledge from the literary and practical part. The model describes the continuous improvement of circular principles in a catering operation.
Keywords:
circular catering establishments; Circular economy; circular models; circular principles; linear economy; sustainable consumption; sustainable development; waste management; Cirkulární ekonomika; cirkulární gastronomické provozovny; cirkulární modely; cirkulární principy; lineární ekonomika; odpadové hospodářství; udržitelná spotřeba; udržitelný rozvoj Citation: PECHOVÁ, Barbora. Cirkulární gastronomické provozovny v podmínkách ČR. České Budějovice, 2021. diplomová práce (Ing.). JIHOČESKÁ UNIVERZITA V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH. Ekonomická fakulta
Institution: University of South Bohemia in České Budějovice
(web)
Document availability information: Fulltext is available in the Digital Repository of University of South Bohemia. Original record: http://www.jcu.cz/vskp/63430