Název:
Acyklické organosirné sloučeniny v cibuli kuchyňské (\kur{Allium cepa})
Autoři:
ŠUSTR, Ondřej Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2021
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Tato bakalářská práce se zabývá acyklickými organosírnými sloučeninami cibule kuchyňské (Allium cepa). Cílem práce bylo izolovat a strukturně charakterizovat některé z těchto sloučenin pomocí řady preparativních HPLC frakcionací. Teoretická část se zabývá hlavními skupinami v současnosti známých organosírných sloučenin cibule, jejich mechanismem vzniku a biologickými vlastnostmi. Experimentální část popisuje proces izolace cepaenů.This Bachelor thesis deals with acyclic organosulfur compounds of onion (Allium cepa). The aim of the work was to isolate and structurally characterize some of these compounds using a series of preparative HPLC fractionations. The theoretical part deals with major groups of currently known organosulfur compounds of onion, their formation pathways and biological properties. The experimental part describes the process of isolation of cepaenes.
Klíčová slova:
acyklické sloučeniny; Allium cepa; cepaeny; cibule; isoalliin; organosirné sloučeniny; sirné sloučeniny; acyclic compounds; Allium cepa; cepaenes; isoalliin; onion; organosulfur compounds; sulfur compounds Citace: ŠUSTR, Ondřej. Acyklické organosirné sloučeniny v cibuli kuchyňské (\kur{Allium cepa}). České Budějovice, 2021. bakalářská práce (Bc.). JIHOČESKÁ UNIVERZITA V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH. Přírodovědecká fakulta
Instituce: Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích
(web)
Informace o dostupnosti dokumentu:
Plný text je dostupný v digitálním repozitáři JČU. Původní záznam: http://www.jcu.cz/vskp/63116