Original title:
Beaujolais nouveau. Charakteristika komerční strategie.
Translated title:
Beaujolais nouveau. Characteristic of commercial strategy
Authors:
HORTOVÁ, Petra Document type: Bachelor's theses
Year:
2009
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Tato bakalářská práce se zaměřuje na fenomén beaujolais nouveau a jeho marketingovou strategii. Tradice tohoto mladého francouzského vína je známa takřka po celém světě. V posledních letech se tradice jeho oslav rozšířila úspěšně i do České republiky. Lidé u nás beaujolais nouveau pijí, oslavují, ale takřka nic o něm neví. Bakalářská práce nahlíží na beaujolais nouveau z mnoha hledisek. Nejprve představuje region Beaujolais, kde se toto víno pěstuje, dále jeho výrobu a také samotnou historii a původ svátku tohoto vína. Práce ve své další části popisuje komerční strategii a prostředky, které využívá a zaměřuje se také na její dosah v celosvětovém a evropském měřítku. Nechybí ani pohled na francouzský a český trh s vínem a alkoholickými nápoji a stručná charakteristika institucí, jež se propagací beaujolais nouveau zabývají. Závěrečná část práce nabízí srovnání francouzského beaujolais nouveau s jeho českou obdobou - svatomartinským vínem.This thesis targets the phenomenon Beaujolais nouveau and its marketing strategy. The tradition of this young French wine is known almost all over the world. In recent years the tradition of this celebration has spread out successfully as far as the Czech Republic. In our country people drink Beaujolais nouveau, celebrate it, but know practically nothing about it. The thesis regards Beaujolais nouveau from many standpoints. Firstly it presents the region Beaujolais, where grapes are grown and then it presents the production of the wine and also the history and the origin of this festival. Next, the thesis describes the commercial strategy and the means which are used and it also targets the reach of the strategy in the global and European gauge. There is also a view of the French and Czech market of wine and alcoholic beverages and the brief characteristics of institutions which deal with the promotion of Beaujolais nouveau. The final part of this thesis offers a comparison between the French Beaujolais nouveau and its Czech counterpart - Svatomartinské wine.
Keywords:
the market of wine and alcoholic beverages; the promotion; the wine; propagace; trh s vínem a alkoholickými nápoji; víno Citation: HORTOVÁ, Petra. Beaujolais nouveau. Charakteristika komerční strategie.. České Budějovice, 2009. bakalářská práce (Bc.). JIHOČESKÁ UNIVERZITA V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH. Filozofická fakulta
Institution: University of South Bohemia in České Budějovice
(web)
Document availability information: Fulltext is available in the Digital Repository of University of South Bohemia. Original record: http://www.jcu.cz/vskp/12477