Original title:
Obsah vybraných biologicky aktivních látek ve volně rostoucích rostlinách tradičně využívaných jako zelenina
Translated title:
The content of selected biologically active substances in wild plants traditionally used as vegetables
Authors:
ŠUSTEROVÁ, Simona Document type: Bachelor's theses
Year:
2020
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Vyvážená strava by měla obsahovat vedle základních živin také dostatek minoritních biologicky aktivních látek, například esenciálních vitamínů a minerálních látek. Do této skupiny látek patří například rostlinné polyfenoly, které vystupují jako účinné antioxidanty. Strava bohatá na přírodní antioxidačně působící látky přispívá k prevenci závažných civilizačních onemocnění, zejména onemocnění srdce a cév. Lidé se odjakživa pokoušeli obohatit svůj jídelníček o zdroje potřebných biologicky aktivních látek. Zejména v jarním období, kdy skladované potraviny ztrácely svoji výživovou hodnotu, přicházely na řadu volně rostoucí rostliny. Tyto byly tradičně používány jako zdroj vitamínů a dalších potřebných látek. V našich krajích k nim patří tradičně mladá nať kopřivy dvoudomé, ale využívali se také někteří zástupci čeledě brukvovitých. Cílem bakalářské práce bude vybrat soubor vhodných volně rostoucích jedlých rostlin, pořídit z nich vzorky pro účely analýzy a zjistit obsah vybraných biologicky aktivních látek. Pro analýzu vybraných biologicky aktivních polyfenolických látek obsažených v rostlinném materiálu bude použita technika kapalinové chromatografie. Je to moderní separační analytická technika, s jejíž pomocí se s vysokou spolehlivostí stanoví vybrané biologicky aktivní sloučeniny. A balanced diet should contain, in addition to essential nutrients, enough minority biologically active substances, such as essential vitamins and minerals. This group of substances include, for example, plant polyphenols, which act as effective antioxidants. A diet rich in natural antioxidant substances contributes to the prevention of serious civilization diseases, especially heart and blood vessels. People have always tried to enrich their diet with the resources of the biologically active substances. Particularly in spring, when stored foods lost their nutritional value, several wild plants came in. These have traditionally been used as a source of vitamins and other necessary substances. In our regions, they are traditionally a young nettle, but also some members of the family of crucifers. The aim of the bachelor thesis will be to select a set of suitable wild growing plants, to take samples for analysis and to determine the content of selected biologically active substances. A liquid chromatographic technique will be used to analyze the selected biologically active polyphenols contained in the plant material. It is a modern separation analytical technique, with which selected biologically active compounds are determined with high reliability.
Keywords:
Biological active substances; Flavonoids; Leafy vegetable; Biologicky aktivní látky; Flavonoidy; Listová zelenina Citation: ŠUSTEROVÁ, Simona. Obsah vybraných biologicky aktivních látek ve volně rostoucích rostlinách tradičně využívaných jako zelenina. České Budějovice, 2020. bakalářská práce (Bc.). JIHOČESKÁ UNIVERZITA V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH. Zdravotně sociální fakulta
Institution: University of South Bohemia in České Budějovice
(web)
Document availability information: Fulltext is available in the Digital Repository of University of South Bohemia. Original record: http://www.jcu.cz/vskp/61591