Original title:
Hodnocení kvalitativních parametrů salátové řepy
Translated title:
Evaluation of beetroot qualitative parameters
Authors:
MIKEŠOVÁ, Mariana Document type: Master’s theses
Year:
2021
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Cílem diplomové práce bylo zhodnotit obsah betalainových barviva zanalyzovat antioxidační aktivitu u vybraných odrůd salátové řepy. Práce je členěna do několika kapitol. V první časti je nastíněna historie salátové řepy, pěstovaní, jednotlivé odrůdy. Dále jsou uvedeny informace o antioxidační aktivitě a barvivech, která se v salátové řepě vyskytuji. V druhé části je provedena analýza betalainových barviv a zhodnocena antioxi-dační aktivita. Tímto pokusem se potvrdilo, že salátové řepy s červeno-fialovým zbarvením dužniny vykazují vyšší antioxidační aktivitu. Při zkoumání jednotlivých barviv u vybraných odrůd bylo zjištěno, že bohaté na betakyany a betaxantiny jsou především odrůdy "Redshine", "Monorubra". Nej-vyšší obsah těchto barviv mají odrůdy, které mají barvu dužniny dočervena až dofia-lova. Jejich hodnoty se pohybovaly výrazně výše než u odrůdy "Boldor F1", u které by se čekalo zastoupení betaxantinů naopak vyšší než u červeně zabarvených odrůd. The thesis si lead to evaluate volume of betalain pigments and analyze antio-xidant activity in selected species of beetroot. The thesis is sorted to several chapters . The first chapter discusses about history, individual species of beetroot and general properties. There are information about antioxidant activity and pigments, which is occure in beetroot in the next. The second part of the thesis is focused on analyze the betalain pigments and evaluate antioxidant activity. It leads to resume, that beetroots with red-violet color are more rich about antioxidant substances. Examination of the individual colours for the selected varieties revealed that the 'Redshine' varieties were mainly rich in beta-cyans and betaxantines. "Monorubra." The highest content of these dyes are the varieties which have the colour of the pulp red to dofia-lova. Their values were significantly higher than those of the 'Boldor F1' variety, which would have been expected to have a higher betaxantine content than the red-coloured varieties
Keywords:
antioxidation activity; Beetroot; betalains pigments; antioxidační aktivita; betalainová barviva; Salátová řepa Citation: MIKEŠOVÁ, Mariana. Hodnocení kvalitativních parametrů salátové řepy. České Budějovice, 2021. diplomová práce (Ing.). JIHOČESKÁ UNIVERZITA V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH. Fakulta zemědělská a technologická
Institution: University of South Bohemia in České Budějovice
(web)
Document availability information: Fulltext is available in the Digital Repository of University of South Bohemia. Original record: http://www.jcu.cz/vskp/61119