Original title:
Vyhodnocení kvality mléka ve vybraných zemích Evropské unie
Translated title:
The evaluation of milk quality in selected countries of European Union
Authors:
POKORNÝ, Martin Document type: Master’s theses
Year:
2021
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Diplomová práce se zabývá posouzením kvalitativních ukazatelů dodávek syrového kravského mléka v rámci Evropské unie (EU) a České republiky (ČR), v závislosti na roku a průběhu roku. V rámci EU byly zjištěny průměrné hodnoty za sledované ob-dobí 2016-2020 u obsahu tuku 4,01 ? 0,26 % a bílkovin 3,39 ? 0,13 %; u ČR 3,91 ? 0,11 %, resp. 3,46 ? 0,08 %. Vliv roku v rámci zemí EU byl prokázán pouze u obsahu bílkovin (p<0,001). Při vyhodnocení vlivu jednotlivých měsíců v zemích EU včetně ČR byly prokázány statisticky významné rozdíly u obsahu tuku (p<0,001) i bílkovin (p<0,001). V letním období se hodnoty obou složek zvyšovaly, naopak v zimním se snižovaly. Z výsledků vyhodnocení bazénových vzorků nakupovaného mléka v ČR vyplývá, že v závislosti na roku byl zjištěn také vliv na celkový počet mikroorganismů (p<0,001), rezidua inhibičních látek (p<0,05) a bod mrznutí mléka (p <0,001). Vliv průběhu roku byl zaznamenán u celkového počtu mikroorganismů (p<0,05) a počtu somatických buněk (p<0,001). Z hlediska prodeje mléka je pro producenta kvalita syrového mléka prvořadým cílem a zároveň rozhodujícím faktorem při zpeněžování této důležité živočišné komodity.The diploma thesis deals with the assessment of qualitative indicators of raw cow's milk supplies within the European Union (EU) and the Czech Republic (CR), de-pending on the year and course of the year. Within the EU average values for the observed period 2016-2020 were found for fat contents of 4.01 ? 0.26% and protein content of 3.39 ? 0.13%; in the CR 3.91 ? 0.11% and 3.46 ? 0.08%. The effect of the year within the EU countries was demonstrated only in terms of protein content (p <0.001). When evaluating the effect of individual months in EU countries, includ-ing the CR, statistically significant differences in fat (p <0.001) and protein (p <0.001) content were demonstrated. In summer, the values of both components in-creased, while in winter they decreased. The results of the evaluation of bulk milk samples purchased in the CR show, depending on the year, that the effect on the total bacteria count (p <0.001), residues of inhibitory substances (p <0.05) and freez-ing point of milk (p <0.001) was also found. The effect of the year was elicited for the total bacteria count (p <0.05) and the somatic cell count (p <0.001). From the point of view of milk sales, the quality of raw milk is a primary goal for the producer and at the same time a decisive factor in the monetization of this important animal commodity.
Keywords:
Czech Republic; European Union; fat and protein content; freezing point; raw milk; residues of inhibitors; somatic cell count; total bacteria count; bod mrznutí; celko-vý počet mikroorganismů; Evropská unie; obsah tuku a bílkovin; počet somatických buněk; rezidua inhibičních látek; syrové kravské mléko; Česká republika Citation: POKORNÝ, Martin. Vyhodnocení kvality mléka ve vybraných zemích Evropské unie. České Budějovice, 2021. diplomová práce (Ing.). JIHOČESKÁ UNIVERZITA V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH. Fakulta zemědělská a technologická
Institution: University of South Bohemia in České Budějovice
(web)
Document availability information: Fulltext is available in the Digital Repository of University of South Bohemia. Original record: http://www.jcu.cz/vskp/61021