Original title:
Srovnání stravovacích návyků žáků základní školy v malé obci a v krajském městě
Translated title:
The comparison of eating habits of primary school pupils in a small town and a regional town
Authors:
MÁTLOVÁ, Zdislava Document type: Master’s theses
Year:
2021
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Práce se věnuje tématu stravovacích návyků žáků druhého stupně základní školy. Téma výživy dětí je velmi významnou kategorií vědeckého bádání. Školní věk je označován jako dynamický věk především pro fyzický růst a duševní rozvoj. Cílem práce bylo zhodnotit stravovací návyky a volnočasové aktivity žáků druhého stupně základní školy a zjistit, zda existuje rozdíl mezi stravovacími návyky u dětí ze školy v malé obci a v krajském městě. Metodou, kterou byla získána výzkumná data, bylo dotazníkové šetření, tedy metoda kvantitativní. Výzkum proběhl na dvou školách, a to na ZŠ Dříteň ve stejnojmenné malé obci v Jihočeském kraji a na Českém reálném gymnáziu se sídlem v Českých Budějovicích. Respondenty byli žáci 7. a 9. tříd. Celkem bylo osloveno 88 žáků. Hodnocena byla frekvence denních jídel, frekvence zařazování jednotlivých potravin do jídelníčku dětí, dále také jejich oblíbenost či neoblíbenost, pitný režim a výběr nápojů a volnočasové aktivity. Výsledky této práce přinesly zjištění týkající drobných nuancí v konzumaci jednotlivých nápojů a potravin mezi dětmi z obce a z krajského města, ale i jiných oblastech životního stylu. Zásadní rozdíly mezi školami nevznikly na všech úrovních. Frekvence jednotlivých denních jídel byla vyrovnaná na obou školách. Negativním zjištěním bylo, že pouze okolo 50 % žáků pravidelně snídá. Pitný režim byl dle zjištění na obou školách značně podhodnocen. Konzumace jednotlivých nápojů se mírně liší - děti z malé obce inklinují více k pití nevhodných nápojů typu slazených limonád či energetických nápojů. Zkoumání frekvence zařazování jednotlivých typů potravin ukázalo, že žáci ze školy v malé obci inklinují více ke konzumaci zeleniny, masa, luštěnin a slaných lahůdek, zatímco žáci z krajského města konzumují více ovoce, sladkých lahůdek, vajec a fastfoodu. Volnočasové aktivity nepřinesly markantní rozdíly mezi školami. Pozitivním výsledkem bylo, že žáci obou škol ve svém volném čase chodí ven s kamarády, běhat, hrát míčové hry či posilovat. Co se týče frekvence sportovních aktivit, bylo též pozitivním zjištěním, že více jak 80 % žáků obou škol vykonává nějakou sportovní aktivitu pravidelně. Žáci obou škol, mají samozřejmě v jistých ohledech co zlepšovat, avšak výsledky poukazují na to, že jejich dosavadní stravovací návyky se nedají označit za zcela nevhodné. The topic of this thesis is a research of eating habits of pupils visiting the second grade of an elementory school. School age is denoted as a dynamic age important for physical and psychical growth. The aim of the thesis is to evaluate eating habits and free time activities of second grade pupils and to find out if there is a difference between pupils of a small village school and reginal town school. The method of gaining the research data was a survey. The method is quantitative then. Research was done at two schools, namely ZŠ Dříteň in a small village in South Bohemian Region and at České reálné gymnázium in České Budějovice. Pupils of seventh and nineth grades were respondents of the questionnaire. 88 pupils were addressed. Frequency of daily meals, frequency of eating patricular nutritive types plus its popularity and unpopularity, drinking regime and selection of drinks and free time activities were evaluated. The result of the thesis is the detection of minor differences in consumption od particular drinks and nutritive, but in lifestyle too, between children of a small village and regional town. The were not attacked any essential differences between the two schools. Daily meals frequence was pretty equal at both schools. Negative finding is that only 50% of pupils have breakfast usually. Drinking regime was underestimated at both schools. Consumption of particular drinks differs a little - a finding has been made that pupils of a small school tend to drink more inappropriate drinks, such as sweeted lemonades and energy drinks. Pupils of a small school tend to consume vegetable, meat, legumes and salted delicacies, while larger school pupils tend to consume more fruit, sweet delicacies, eggs and fastfood. The were not any essential differences between the school in free time activities. Pupils of both schools prefer to spend their free time going outside with friends, walking, running, ball games playing and fitness, that is a very positive result. More than 80 % of pupils do some sport activities on a daily basis. Pupils for both schools, of course have to improve in certain aspects, however the results point out that their eating habits cannot be described as completely inappropriate.
Keywords:
free time activities; nutrition; pupils; questionnaire; school meals; sport; dotazník; sport; volnočasové aktivity; výživa; školní stravování; žáci Citation: MÁTLOVÁ, Zdislava. Srovnání stravovacích návyků žáků základní školy v malé obci a v krajském městě. České Budějovice, 2021. diplomová práce (Ing.). JIHOČESKÁ UNIVERZITA V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH. Fakulta zemědělská a technologická
Institution: University of South Bohemia in České Budějovice
(web)
Document availability information: Fulltext is available in the Digital Repository of University of South Bohemia. Original record: http://www.jcu.cz/vskp/61012