Original title:
Vyhodnocení ukazatelů výkrmnosti v chovu prasat
Authors:
ROHÁČEK, Daniel Document type: Master’s theses
Year:
2021
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] V diplomové práci byly ve vybraném podniku vyhodnoceny ukazatele výkrmnosti a jatečné hodnoty u prasat. Ukazatele výkrmnosti byly sledovány z hlediska chovu, tj. chov N (84 turnusů) a chov M (93 turnusů) a z hlediska roku, tj. roky 2018-2020. Počáteční živá hmotnost prasat v chovu N byla 24,8 kg, v chovu M 23,0 kg (p < 0,05). Konečná živá hmotnost v chovu N byla 115,2 kg, v chovu M byla vyšší - 117,3 kg (p < 0,05). Průměrný denní přírůstek byl v chovu N 979 g, v chovu M byl o 10 g nižší. Spotřeba krmné směsi na 1 kg přírůstku byla v obou chovech téměř shodná. V chovu N byla spotřeba krmné směsi na 1 kg přírůstku na úrovni 2,34 kg, v chovu M 2,33 kg. Spotřeba krmné směsi na den v chovu N byla 2,29 kg, v chovu M 2,25 kg (p < 0,05). Ztráty úhynem byly v chovu N zjištěny na úrovni 1,57 %, v chovu M byly vyšší - 1,99 % (p < 0,05). Pro vyhodnocení jatečné hodnoty bylo využito celkem 2 498 jatečně upravených těl prasat z chovu N a 2 771 jatečně upravených těl z chovu M. Průměrná hmotnost jatečně upraveného těla v chovu N byla 88,5 kg s podílem svaloviny 58,1 %. Průměrná hmotnost jatečně upraveného těla v chovu M byla 93,2 kg s podílem svaloviny 57,7 % (p < 0,05). Nejvíce jatečně upravených těl bylo u obou chovů zařazeno do jakostní třídy E (chov N - 71 %, chov M - 71,7 %). Do jakostní třídy S bylo zařazeno 17,7 % jatečně upravených těl v chovu N a 14,2 % jatečně upravených těl v chovu M. V chovu N bylo nejvíce jatečně upravených těl zařazeno do hmotnostní kategorie 80-89,9 kg a v chovu M bylo nejvíce jatečně upravených těl zařazeno do hmotnostní kategorie 90-99,9 kg. The aim of this thesis was to evaluate fattening parameters and carcass value of pigs at a particular agriculture company. Parameters of fattening were monitored in terms of farms, i.e., farm N (84 fattening cycles) and farm M (93 fattening cycles) and in terms of year, i.e., the years 2018-2020. The initial live weight of pigs in the farm N was 24.8 kg, in the farm M was 23.0 kg (p < 0.05). The final live weight in the farm N was 115.2 kg. However, in the farm M the final live weight was higher, namely 117.3 kg (p < 0.05). The average daily gain in the farm N was 979 g, but in the farm M was 10 g lower. Feed mixture consumption per 1 kg of weight gain was almost identical in both farms. In the farm N the feed consumption was 2.34 kg and in the farm M was 2.33 kg. Feed mixture consumption per day in the farm N was 2.29 kg, in the farm M was 2.25 kg (p < 0.05). The mortality in the farm N was 1.57%. However, mortality in the farm M was higher, namely 1.99% (p < 0.05). Total of 2 498 carcasses from the farm N and 2 771 carcasses from the farm M were used for evaluation of the carcass value. Subsequently, the average carcass weight in the farm N was determined at 88.5 kg with 58,1% proportion of lean meat. The average carcass weight in the farm M was 93.2 kg with 57,7% proportion of lean meat (p < 0.05). Most of the carcasses from both farms were ranked in the grading class E (farm N - 71.0%, farm M - 71.7%). 17,7% of carcasses from the farm N and 14.2% carcasses from the farm M were classified in class S. Finally, most of the carcasses from the farm N were classified in the weight category 80-89.9 kg and in the case of the farm M the most carcasses were classified in the weight category 90-99.9 kg.
Keywords:
carcass value; fattening; pig; jatečná hodnota; prase; výkrmnost Citation: ROHÁČEK, Daniel. Vyhodnocení ukazatelů výkrmnosti v chovu prasat. České Budějovice, 2021. diplomová práce (Ing.). JIHOČESKÁ UNIVERZITA V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH. Fakulta zemědělská a technologická
Institution: University of South Bohemia in České Budějovice
(web)
Document availability information: Fulltext is available in the Digital Repository of University of South Bohemia. Original record: http://www.jcu.cz/vskp/60992