Original title:
Příklady pokrmů světové kuchyně ve výuce na 1. stupni ZŠ
Translated title:
Examples of world's cuisine on primary school
Authors:
KŘÍŽOVÁ, Adéla Document type: Master’s theses
Year:
2021
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Tato diplomová práce se zabývá tématem přípravy pokrmů světové kuchyně ve výuce na 1. stupni ZŠ. V teoretické části se zabývám třemi hlavními oblastmi. První oblast je věnována projektovému vyučování. Druhá oblast se zabývá stručným nástinem vzdělávací soustavy v ČR a náhledem do Rámcového vzdělávacího programu pro základní vzdělávání. Třetí a závěrečná oblast se zabývá popisem přípravy pokrmů a seznámením čtenáře s různými kuchyněmi z celého světa. Praktická část obsahuje čtyři přípravy na hodinu a jednu přípravu na exkurzi spojenou s přípravou pokrmu. Vytvořené a ozkoušené přípravy jsou určeny pro žáky od třetího do pátého ročníku základních škol. Obsahem praktické části jsou pracovní listy a reflexe z hodin přípravy pokrmů.This diploma thesis deals with the topic of preparing world cuisine dishes in primary school teaching. In the theoretical part, the thesis focuses on three main fields. The first field describes project teaching. The second field deals with a brief outline of the Czech education system and an insight into the Curriculum Framework for Primary Education. The third and final field describes food preparation and presents various cuisines from all around the world. The practical part contains four lesson plans and an excursion plan associated with the food production. Four lesson plans have been intended for pupils from the third to the fifth year of primary schools and have been tested there. The practical part also contains worksheets and the feedback form evaluating the cookery lessons.
Keywords:
cookery; Curriculum Framework for Primary Education; education; excursion; Human and the world of work; project teaching; technical education; exkurze; projektová výuka; příprava pokrmů; Rámcový vzdělávací program pro základní vzdělávání; technická výchova; vzdělávání; Člověk a svět práce Citation: KŘÍŽOVÁ, Adéla. Příklady pokrmů světové kuchyně ve výuce na 1. stupni ZŠ. České Budějovice, 2021. diplomová práce (Mgr.). JIHOČESKÁ UNIVERZITA V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH. Pedagogická fakulta
Institution: University of South Bohemia in České Budějovice
(web)
Document availability information: Fulltext is available in the Digital Repository of University of South Bohemia. Original record: http://www.jcu.cz/vskp/59542