Název:
Alimentární infekce a intoxikace v okrese České Budějovice
Překlad názvu:
Alimentary Infection and Intoxication in the Region of České Budějovice
Autoři:
PRAŽMOVÁ, Zuzana Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2009
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Výskyt alimentárních nákaz souvisí s životní úrovní a životním stylem populace. Přestože by se zdálo, že v dnešní době je hygiena a zdravotní výchova na vysoké úrovni, každoročně se i v České republice setkáváme s výskytem alimentárních nákaz. Bakalářské práce ve své teoretické části shrnuje pomocí dostupné literatury základní informace o problematice alimentárních onemocnění. Je zaměřena na rozdělení alimentárních nákaz a jejich stručnou charakteristiku. Popisuje základní pravidla prevence alimentárních nákaz, jež byla Světovou zdravotnickou organizací shrnuta do tzv. 5 klíčů. Cílem praktické části je zjistit informovanost spotřebitelů v okrese České Budějovice a zásadách bezpečného zacházení s potravinami a dále zjistit jaké je povědomí veřejnosti o rizicích infekce při nesprávném zacházení s nimi. K dosažení výzkumného cíle byly stanoveny 3 hypotézy. Byla zvolena metoda kvantitativního výzkumu - technika dotazníku. Výzkum probíhal v okrese České Budějovice a výzkumný soubor byl tvořen náhodně vybranými respondenty a to z řad laické veřejnosti a z řad studentů ZSF. Souhrn zahrnoval celkem 300 respondentů. Na základě získaných a statisticky vyhodnocených dat byly všechny hypotézy potvrzeny. Výsledky výzkumu však prokázaly, že znalosti zásad bezpečného zacházení s potravinami a informovanost o alimentárních nákazách nejsou u obyvatel okresu České Budějovice na uspokojivé úrovni. Bakalářská práce může sloužit jako podpora při zdravotní výchově obyvatelstva ze strany orgánů státní správy, dále může být využita i jako studijní materiál pro studenty i širokou veřejnost. The incidence of alimentary infection is closely connected with the standard of living and the lifestyle. Even though hygiene and health education seem to be maintained at a high level, there is a yearly incidence of alimentary infections in the Czech Republic.The theoretical part of this Bachelor´s work summarises basic information of alimentary diseases as they are reported in professional literature. The attention is paid to different kinds of alimentary infections, their brief description and prevention essentials which were introduces as the 5 keys by the World Health Organisation. The aim of the practical part has been to find out how much are the inhabitants in the region of České Budějovice informed about safe handling of food and what they know about infection risks resulted from unsuitable or inappropriate food handling. There were three hypotheses stated at the beginning. A quantitative research method, a questionnaire, was used. The survey was realised in the region of České Budějovice and the research set was made up by randomly chosen respondents of both laymen and professionals (students of the Faculty of Health and Social Studies). Three hundred respondents were asked to complete the questionnaire. The questionnaire data, statistically processed, have proved the hypotheses. The findings have shown that the common knowledge of safe food handling is not yet satisfactory in the region of České Budějovice. The Bachelor´s work can be used as a supportive material in health education realised by the state authorities or as a study material for students and general public.
Klíčová slova:
hygiena; Onemocnění; potraviny; prevence; výchova; Disease; education; food; hygiene; prevention Citace: PRAŽMOVÁ, Zuzana. Alimentární infekce a intoxikace v okrese České Budějovice. České Budějovice, 2009. bakalářská práce (Bc.). JIHOČESKÁ UNIVERZITA V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH. Zdravotně sociální fakulta
Instituce: Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích
(web)
Informace o dostupnosti dokumentu:
Plný text není k dispozici. Původní záznam: http://www.jcu.cz/vskp/13109