Original title:
Výživa a krmení prasat ve výkrmu
Authors:
JIROUT, Jiří Document type: Bachelor's theses
Year:
2020
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Tato bakalářská práce se zabývá technikou krmení a výživou prasat ve výkrmu. Práce je zaměřena na stanovení ideálního obsahu potřebných živin v krmné dávce, na vhodnost použití různých druhů krmiv s ohledem na ekonomiku a užitkovost prasat. V práci je uveden reálný příklad návrhu krmné dávky vykrmovaných prasat včetně krmné křivky a složení receptu. Dále jsou popsány systémy krmení doposud využívané, ale i nově se zavádějící a faktory, které ovlivňují užitkové parametry ve výkrmu prasat.This thesis deals with the technology of feeding and pig's nutrition in the fattening. The work is focused on determining the ideal content of necessary nutrients in the feed ratio and also on the suitability of using of different types of feed with regard to the economy and performance of pigs. The work presents a real example of the design of the feed ratio of fattened pigs, including the feed curve and the composition of the feed recipe. Furthermore feeding systems used so far, but also newly introduced and factors that affect the performance parameters in in fattening pigs are described.
Keywords:
breeding economics; CCM; fattening; feed; fermented liquid feed; nutrition; technology of feeding; CCM; ekonomika chovu; fermentované tekuté krmivo; krmivo; technologie krmení; výkrm prasat; výživa Citation: JIROUT, Jiří. Výživa a krmení prasat ve výkrmu. České Budějovice, 2020. bakalářská práce (Bc.). JIHOČESKÁ UNIVERZITA V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH. Fakulta zemědělská a technologická
Institution: University of South Bohemia in České Budějovice
(web)
Document availability information: Fulltext is available in the Digital Repository of University of South Bohemia. Original record: http://www.jcu.cz/vskp/57704