Original title:
Technická řešení pro měření nádoje a kvality dojeného mléka
Authors:
HUCEK, Jiří Document type: Bachelor's theses
Year:
2020
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Literární rešerše se zabývá technickými řešeními automatizovaného "in-line" měření nádoje a kvality mléka od dojnic. Motivací pro výzkumné a vývojové aktivity v této oblasti je zlepšení welfare a zdravotního stavu dojnic, zabezpečení nezávadnosti finálních produktů a zvýšení jejich kvality pro koncového spotřebitele. Aplikování výše uvedených systémů napomáhá zvýšení konkurenceschopnosti chovatelů dojnic a také zpracovatelů jejich produktů. V neposlední řadě je pro dosažení zdravého a kvalitního mléka nutné splňovat řadu hygienických opatření a se řídit zootechnickými zásadami chovu. Úvodní část je věnována definici mléka a jeho složení (bílkoviny, mléčný tuk a vitamíny). Následují fyzikálně-chemické parametry mléka, jako jsou například elektrická vodivost mléka, počet somatických buněk, obsah močoviny, obsah tuku, obsah bílkovin, rezidua inhibičních látek a v neposlední řadě obsah laktózy. Dále je práce zaměřena na faktory, které ovlivňují kvalitu mléka. V této kapitole je definována výživa, technologie ustájení, hygiena dojícího zařízení, vliv plemene na parametry mléka a zdravotní stav dojnic. Jako další jsou popsány metody používané pro analýzu mléka. Mezi vybrané metody je zařazena analýza vodivosti mléka, optická analýza a v neposlední řadě diferenciální test na mléčné leukocyty. Poslední část se zabývá organizací ICAR a jejími předpisy na použití přístrojů k měření nádoje. Poté jsou popsány jednotlivé přístroje na měření nádoje, které jsou certifikované organizací ICAR. The literary researcg deals with technical solutions for automated "in-line" measurement of milk yield and milk quality control from dairy cows. The motivation for research and development activities in this area is to improve the welfare and the health status of dairy cows, to ensure the safety of final products and increase their quality for the end consumer. The applications of systems above helps to increase the competitiveness of dairy farmers as well as product processors. In order to achieve health and fine quality milk, is necessary to comply with a number of hygienic measures, but also to follow zootechnical principles of breeding. The introductory part is devoted to the definition of milk and its composition (proteins, milk fat and vitamins). The following are physico-chemical parameters of milk, such as the electrical conductivity of milk, the number of somatic cells, the content of the urea, the fat content, the protein content, the residues of inhibitory substances and the lactose content. Futhermore, it is focused on factors that affect the milk quality. This chapter define nutrition, housing technology, sanitation of milking equipment, the influence of the breed on milk parameters and the health status of dairy cows. The methods used for milk analysis are describes below. Among of selected methods are the analysis of the milk conductivity, optical analysis and differential test for milk leukocytes. The last part deals with ICAR organization and it's regulations on the use of instruments to measure the milk yield. Then individual devices certified by ICAR for milk yield measuring are described.
Keywords:
Agriculture 4.0; dairy cows; ICAR; milking automation; smart systems; automatizace dojení; dojnice; ICAR; inteligentní systémy; Zemědělství 4.0 Citation: HUCEK, Jiří. Technická řešení pro měření nádoje a kvality dojeného mléka. České Budějovice, 2020. bakalářská práce (Bc.). JIHOČESKÁ UNIVERZITA V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH. Fakulta zemědělská a technologická
Institution: University of South Bohemia in České Budějovice
(web)
Document availability information: Fulltext is available in the Digital Repository of University of South Bohemia. Original record: http://www.jcu.cz/vskp/57405