Original title:
Stanovení koncentrace pachových látek v intenzivním chovu drůbeže na hluboké podestýlce
Authors:
HRUŠKA, Jiří Document type: Bachelor's theses
Year:
2020
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] S rostoucí intenzifikací zemědělské výroby také narůstá produkce emisí pachových látek, jež jsou produkovány zejména v živočišné výrobě. Tato bakalářská práce je zaměřena na monitorování emisí zápachu vznikající v intenzivním chovu drůbeže na hluboké podestýlce. Měření byla provedena ve výkrmové hale brojlerů nacházející se na Farmě u lesa v Sudoměřicích u Bechyně. Vyhodnocení sledovaných emisí proběhlo v průběhu roku 2019. Odebírané vzorky byly vyhodnoceny pomocí dynamické olfaktometrie, která je dle normy ČSN EN 13 725 referenční metodou pro stanovení vyhodnocení emisí pachových látek z chovů hospodářských zvířat. Výsledné hodnoty emisí zápachu se pohybovaly v rozmezí 0,02 až 0,27 OUE . ks-1 . s-1. Výsledky byly porovnávány s doporučenými emisními hodnotami uvedenými v referenčním dokumentu BREF a lze tvrdit, že vyprodukovaný zápach z Farmy u lesa se pohybuje v nízkých hodnotách.The production of emissions of odorous substances, which are mainly produced in the livestock breeding, is growing with the increasing intensification of agricultural production. This bachelor thesis is focused on monitoring of odor emissions arising from intensive poultry farming on deep litter Measurements were carried out in the broiler fattening hall located in the company called Farma u lesa in Sudoměřice u Bechyně. Monitored emissions were evaluated in 2019. The samples were evaluated by the dynamic olfaktometry, which is, according to the standard ČSN EN 13 725, the reference method for determing the evaluation of emissions of odorous substances from livestock breeding. The resulting odor emission values ranged from 0,02 to 0,27 OUE . ks-1 . s-1. The results were compared with the recommended emission values given in the BREF reference document and it can be claim that the odor produced from this company is in low values.
Keywords:
ammonia; BAT technology; broiler breeding; dynamic olfaktometry; Odor; amoniak; BAT technologie; chov brojlerů; dynamická olfaktometrie; Zápach Citation: HRUŠKA, Jiří. Stanovení koncentrace pachových látek v intenzivním chovu drůbeže na hluboké podestýlce. České Budějovice, 2020. bakalářská práce (Bc.). JIHOČESKÁ UNIVERZITA V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH. Fakulta zemědělská a technologická
Institution: University of South Bohemia in České Budějovice
(web)
Document availability information: Fulltext is available in the Digital Repository of University of South Bohemia. Original record: http://www.jcu.cz/vskp/57098