Original title:
Prodej regionálních potravin v prodejnách ve vybrané lokalitě
Translated title:
Selling regional products in stores in a selected location
Authors:
DOLÍVKOVÁ, Helena Document type: Master’s theses
Year:
2020
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Cílem diplomové práce bylo identifikovat rozsah nabídky regionálních potravin ve vybraných obchodních řetězcích a specializovaných prodejnách v Českých Budějovicích. Konkrétně vymezit prvky strategie prodeje, sortimentní skladby a podmínek prodeje a posoudit míru prosazení výrobků označených regionální značkou. Pro získání těchto informací byla použita metoda pozorování, kdy byly všechny vybrané prodejny přímo navštíveny. Do průzkumu bylo celkem zahrnuto deset obchodních řetězců a dvě specializované prodejny, Na základě výsledků z provedeného průzkumu bylo možné zodpovědět stanovené výzkumné otázky a následně navrhnout doporučení pro obchodní řetězce a specializované prodejny, jakým způsobem zvýšit povědomí o nabízených regionálních potravinách, jaké zvolit strategie prodeje a tím zvýšit prodej těchto produktů. Dále doporučení pro spotřebitele z hlediska dostupnosti a šíře nabídky regionálních potravin a pro regionální dodavatele, které prodejny jsou potenciálně vhodnými odběrateli.The aim of my thesis was to identify the range of the offer of the regional food supply in selected retail chains and specialized stores in České Budějovice, and especially to define the elements of sales strategy, product mix, terms of sale, and evaluate the degree of enforcement of products labeled with a regional brand. The method of observation was used and all the chosen stores were directly visited to get the required information. The survey included ten retail chains and two specialized shops. Based on the results of the survey, it was possible to answer the given research questions and suggest to the retails chains and specialized shops the way how to raise awareness about the offered regional food products and what strategy, in order to increase sales of these products, shall be chosen. Furthermore, there are some recommendations for final users in terms of availability and scale of regional food products offer and for regional suppliers which stores are potentially suitable consumers.
Keywords:
recommendation; regional food products; regional labeling; retail chains; specialized shops; doporučení; obchodní řetězce; regionální potraviny; regionální značení; specializované prodejny Citation: DOLÍVKOVÁ, Helena. Prodej regionálních potravin v prodejnách ve vybrané lokalitě. České Budějovice, 2020. diplomová práce (Ing.). JIHOČESKÁ UNIVERZITA V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH. Ekonomická fakulta
Institution: University of South Bohemia in České Budějovice
(web)
Document availability information: Fulltext is available in the Digital Repository of University of South Bohemia. Original record: http://www.jcu.cz/vskp/57019