Original title:
Vnitřní užití minerálních vod ve stravování
Translated title:
Internal use of mineral water in nourishment
Authors:
VYŽRÁLKOVÁ, Nikola Document type: Bachelor's theses
Year:
2020
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Bakalářská práce na téma "Vnitřní užití minerálních vod ve stravování" se v teoretické části zabývá tématem doplňování tekutin, nejen kolik tekutin vypít ale také co pít a čemu se naopak vyvarovat. Následující kapitola popisuje co je balneologie, její historii a významné osobnosti. Teoretická část se zabývá především minerálními vodami, jejich vzniku a rozdělení. Závěr teoretické části uvádí, co jsou minerální látky a jejich vliv na lidské tělo. Výzkumnou část tvoří zhodnocení výsledků dotazníkového šetření. Cílem výzkumné části bylo zmapovat frekvenci konzumace minerálních vod v České republice u dospělé populace, se zaměřením na důvody konzumace minerálních vod a zjištění informovanosti populace o minerálních vodách. Podle dotazníkového šetření lidé minerální vody užívají, ale moc se nezajímají o složení či doporučené denní množství. Populace konzumuje minerální vody především kvůli chuti či doplnění tekutin.The bachelor thesis "Internal use of mineral water in catering" in the theoretical part deals with the topic of replenishment of liquids, not only how many liquids to drink but also what to drink and what to avoid. The following chapter describes what is balneology,its history and important personalities. The theoretical part deals mainly with mineral waters, their origin and distribution. The end of the theoretical part explains what are minerals and their influence on the human body. The research part consists of evaluation of the questionnaire survey results. The goal of the research part was to map the frequency of mineral water consumption by adults in the Czech Republic, with focus on the reasons for mineral water consumption and to find out what the population knows about mineral waters in general. According to the questionnaire survey people use mineral water, but they are not very interested in the mineral water composition or recommended daily amount. The population consumes mineral water mainly because of the taste or to supply the body with liquids.
Keywords:
Balneology; Medicinal mineral water; Mineral substances; Natural mineral water; Balneologie; Léčivá minerální voda; Minerální látky; Přírodní minerální voda Citation: VYŽRÁLKOVÁ, Nikola. Vnitřní užití minerálních vod ve stravování. České Budějovice, 2020. bakalářská práce (Bc.). JIHOČESKÁ UNIVERZITA V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH. Pedagogická fakulta
Institution: University of South Bohemia in České Budějovice
(web)
Document availability information: Fulltext is available in the Digital Repository of University of South Bohemia. Original record: http://www.jcu.cz/vskp/52909