Original title:
Individuální dynamika močoviny v mléce v průběhu laktace
Translated title:
Individual dynamic of urea in milk during lactation
Authors:
BOUBLÍK, Tomáš Document type: Master’s theses
Year:
2007
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] V průběhu 10 po sobě jdoucích kalendářních měsících byla sledována skupina 20 dojnic holštýnského plemene tak, aby u nich mohl být popsán vztah mezi obsahem močoviny v mléce a mléčnou produkcí a parametry mléčné užitkovosti. Koeficienty korelace ukázaly, že obsah močoviny v mléce dojnic měl neutrální vztah k obsahu tuku, produkci mléka a laktózy a negativní vztah k obsahu bílkovin v mléce.Experimental groups of 20 Holstein cows were observed in the course of 10 consecutive calendar months in order to describe the relationship between urea concentration in milk and milk production and milk production parameters. The calculated coefficients of the correlation showed that urea concentration in milk tended to have neutral relationship with milk fat content, milk yield and lactose content and negative relationship with milk protein content.
Keywords:
dairycow; milk; milk fat; milk protein; urea; bílkoviny; dojnice; mléko; močovina; tuk Citation: BOUBLÍK, Tomáš. Individuální dynamika močoviny v mléce v průběhu laktace. České Budějovice, 2007. diplomová práce (Ing.). JIHOČESKÁ UNIVERZITA V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH. Fakulta zemědělská a technologická
Institution: University of South Bohemia in České Budějovice
(web)
Document availability information: Fulltext is available in the Digital Repository of University of South Bohemia. Original record: http://www.jcu.cz/vskp/7649