Home > Academic theses (ETDs) > Master’s theses > Posouzení vlivu výživy a technologie chovu na změny v kvalitě masa kapra obecného (Cyprinus carpio L.) a sumce velkého (Silurus glanis L.)
Original title:
Posouzení vlivu výživy a technologie chovu na změny v kvalitě masa kapra obecného (Cyprinus carpio L.) a sumce velkého (Silurus glanis L.)
Translated title:
Influence of feedstuff and breeding technology on changes of common carp´s (Cyprinus carpio L.) and of european catfish´s (Silurus glanis L.) mass quality
Authors:
ZAJÍC, Tomáš Document type: Master’s theses
Year:
2009
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Cílem mé diplomové práce bylo posoudit vliv výživy a technologie chovu na změny v kvalitě masa kapra obecného (Cyprinus carpio L.) a sumce velkého (Silurus glanis L.). Pro pokus s kaprem bylo použito šest skupin ryb. Pro pět z těchto skupin byly použity jako krmivo obiloviny (kukuřice, pšenice, tritikale, žito a ječmen), šestá skupina byla ponechána na přirozené potravě jako kontrola. Pro pokus se sumcem byly použity dvě skupiny těchto ryb. První skupina byla chována klasickou technologií v rybnících s využíváním přirozené potravy (potravní ryby)-kontrolní skupina. Druhá skupina byla chována intenzivně na oteplené vodě v řízených podmínkách a s použitím kompletní krmné směsi. U obou skupin byly stanoveny následující ukazatele: výtěžnost, senzorická analýza, obsah dusíkatých látek, obsah tuku, spektrum mastných kyselin v tuku. Bylo zjištěno, že technologie chovu ovlivňuje výsledky ve všech sledovaných ukazatelích. Největší pozornost byla věnována výsledkům spektra mastných kyselin. Zatímco u kapra byl prokázán vyšší podíl PUFA (včetně EPA a DHA) v kontrolní skupině, u sumce byl tento podíl vyšší u skupiny intenzivně chované.The work is focused on the nutrition and farming technology influences on the changes of the quality of common carp (Cyprinus carpio L.) and european catfish (Silurus glanis L.) meat. For the first experiment were used 6 groups of fish (common carp). Five of those were fed on cereals (maize, wheat, triticale, rye and barley), the sixth group was left on natural food by way of the control group. For the second experiment were used two groups of fish (european catfish). The first group was bred by the classical technology in fresh water ponds using natural food (dietary fish) by way of the control group. The second group was bred intensively in warm water in controlled conditions using feed compouned. In both of groups were defined following characteristics: weight yield, sensoric analysis, content of nitrogen compounds, fat content and spectrum of fatty acids in fat. It was ascertained that the rearing technology affects the results in all monitored characteristics. The biggest attention was payed to the results of fatty acids spectrum. While in the test using common carp was proved a higher proportion of PUFA (inclusive EPA and DHA) in the control group, in the test using catfish was this proportion higher in intensively reared group.
Keywords:
cereal; Cyprinus carpio; PUFA; Silurus glanis; technology; : Cyprinus carpio; obilovina; PUFA; Silurus glanis; technologie Citation: ZAJÍC, Tomáš. Posouzení vlivu výživy a technologie chovu na změny v kvalitě masa kapra obecného (Cyprinus carpio L.) a sumce velkého (Silurus glanis L.). České Budějovice, 2009. diplomová práce (Ing.). JIHOČESKÁ UNIVERZITA V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH. Fakulta zemědělská a technologická
Institution: University of South Bohemia in České Budějovice
(web)
Document availability information: Fulltext is available in the Digital Repository of University of South Bohemia. Original record: http://www.jcu.cz/vskp/7544