Original title:
Postoj EU ke geneticky modifikovaným potravinám
Translated title:
Attitude of the European Union Towards Genetically Modified Foods
Authors:
PŇÁČKOVÁ, Štěpánka
Document type: Bachelor's theses
Year:
2009
Language:
cze
Abstract:
[cze] [eng]
Bakalářská práce pojednává o postupném procesu přeměny některých rostlin v plodiny a jejich následném šlechtění člověkem až po současný vývoj, pro který je charakteristické genové inženýrství. Manipulace člověka s genetickými kódy organismů má své výhody i možná rizika, které se promítají v postojích k produkci a spotřebě geneticky upravených plodin. V Evropě je tato problematika diskutovaným tématem, přičemž GMO mají jak odpůrce, tak zastánce. Tato skutečnost se odráží v právních předpisech evropské unie, které vymezují přísné podmínky a opatření pro GMO.
This undergraduate thesis deals with the progressive process of some plant´s transformation into cultivated plants and its consequential plant selection by man, up to actual evolution, which is characterised by genetic engineering. Man´s manipulation with the genetic codes of organisms carries its advantages and possible risks which are projected into the attitudes towards production and consumption genetically modified foods. This matter is a frequently discussed theme in Europe, whereas GMO have as opposition as well as supporters. This fact is reflected in the legislation of the European Union, which specifies strict conditions and precautions for GMO.
Keywords:
advantages and risks of genetically modified foods ;
attitude of the EU in this field. ;
Evolution of plants into cultivated plants ;
genetic engineering ;
genetically modified foods ;
genetically modified organisms ;
legislation of the EU on genetically modified foods ;
plant selection ;
scientific reasearch {--} Mendel versus Darwin ;
geneticky modifikované potraviny ;
geneticky modifikovaný organismy (GMO) ;
genové inženýrství ;
klasické šlechtění rostlin ;
legislativa EU v oblasti geneticky modifikovaných potravin ;
postoj EU k dané problematice. ;
výhody a rizika geneticky modifikovaných potravin ;
Vývoj rostlin {--} plodin ;
vědecké bádání {--} Mendel versus Darwin
Citation: PŇÁČKOVÁ, Štěpánka. Postoj EU ke geneticky modifikovaným potravinám. České Budějovice, 2009. bakalářská práce (Bc.). JIHOČESKÁ UNIVERZITA V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH. Filozofická fakulta
Institution: University of South Bohemia in České Budějovice
(
web )
Document availability information: Fulltext is available in the Digital Repository of University of South Bohemia.
Original record: http://www.jcu.cz/vskp/12478
Permalink: http://www.nusl.cz/ntk/nusl-51206
The record appears in these collections: Universities and colleges > Public universities > University of South Bohemia in České Budějovice Academic theses (ETDs) > Bachelor's theses