Original title:
Pentózy jako zdroje energie Mastigamoeba balamuthi
Translated title:
Pentoses as energy sources of Mastigamoeba balamuthi
Authors:
Novotná, Monika ; Verner, Zdeněk (advisor) ; Čepička, Ivan (referee) Document type: Master’s theses
Year:
2022
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Mastigamoeba balamuthi je volně žijící améba, sesterská skupina jednoho z nejrozšířenějších původců parazitárních onemocnění Entamoeba histolytica. Během svého života může M. balamuthi využívat k produkci ATP nejméně čtyři různé zdroje energie. Kromě glukózy, standardního kultivačního zdroje energie, může améba využívat pentózy xylózu a arabinózu a také aminokyselinu L-arginin. Tato práce posuzuje preferovaný zdroj energie améby na základě morfologických a fyziologických vlastností, jako je růst a velikost buněk, pohyblivost, počet jader a koncové metabolické produkty. Po vyhodnocení statisticky významných rozdílů se došlo k závěru, že glukóza se zdá být méně preferovaným zdrojem energie než pentózy. Proto bylo navrženo nahradit v kultivačním médiu M. balamuthi všeobecně používanou hexózu preferovanou xylózou.Mastigamoeba balamuthi is a free-living amoeba, a sister group to one of the most widespread parasitic agent Entamoeba histolytica. During its lifetime, M. balamuthi can utilize at least four different energy sources to produce ATP. In addition to glucose, a standard cultivation energy source, the amoeba can utilize pentoses xylose and arabinose, as well as an amino acid L-arginine. In this work, energy source preference was assessed. Morphological and physiological characteristics including cell growth and size, motility, number of nuclei and metabolic end products were evaluated. It was concluded that glucose appears to be a less preferred energy source than pentose upon evaluating statistically significant differences. Therefore, it was proposed to replace the commonly used hexose with the preferred xylose in the culture medium of M. balamuthi.
Keywords:
cell biology; energy metabolism; buněčná biologie; energetický metabolismus
Institution: Charles University Faculties (theses)
(web)
Document availability information: Available in the Charles University Digital Repository. Original record: http://hdl.handle.net/20.500.11956/176461