Název:
Stanovení vápníku a hořčíku ve vzorcích medu atomovou absorpční spektrometrií
Překlad názvu:
Determination of calcium and magnesium in honey samples by atomic absorption spectrometry
Autoři:
Čudová, Andrea ; Hraníček, Jakub (vedoucí práce) ; Šíma, Jan (oponent) Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2022
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Cílem této bakalářské práce je stanovení vápníku a hořčíku ve vybraných vzorcích medu. Stanovení je prováděno pomocí metody atomové absorpční spektrometrie s plamenovou technikou atomizace (F-AAS). Pro stanovení je použit plamen acetylen-vzduch. První část bakalářské práce je věnována nalezení optimálních podmínek metody pro další měření jednotlivých vzorků medu. Mezi tyto parametry patří především výška paprsku nad hranou hořáku a průtoková rychlost acetylenu. Za těchto zjištěných podmínek jsou dále stanoveny základní charakteristiky stanovení vápníku a hořčíku (opakovatelnost, citlivost, limit detekce a stanovitelnosti). Druhá část bakalářské práce je věnována stanovení vápníku a hořčíku v jednotlivých předložených vzorcích medu. Celkem je pro analýzu připraveno 15 vzorků medů jak od lokálních včelařů, tak z obchodních řetězců. Naměřené hodnoty jsou zaznamenány do tabulek a statisticky vyhodnoceny. Stanovené koncentrace vápníku se pohybují v rozmezí 7,11 - 66,8 µg/g, pro hořčík pak 8,79 - 92,2 µg/g. Na závěr jsou získané hodnoty pro medy z České republiky porovnány s daty uvedenými v zahraničních studiích. Klíčová slova: Atomová absorpční spektrometrie, plamenová atomizace, hořčík, vápník, medThis bachelor thesis is focus on the determination of calcium and magnesium in selected honey samples. Determination is performed by atomic absorption spectrometry with a flame atomization technique (F-AAS) by using an acetylene-air flame. The first part of the bachelor thesis is devoted to finding the optimal conditions of the method for further measurement of individual honey samples. These parameters are beam height above the burner edge and acetylene flow rate. Then, under these optimal conditions, the basic characteristics of calcium and magnesium determination (repeatability, sensitivity, limit of detection and limit of quatification) were found. In the second part of this bachelor thesis, the calcium and magnesium determination are performed in the honey samples. A total of 15 honey samples are analysed. The honey samples are prepared by local beekeepers from Czech Republic and retail chains (Tesco). The measured values are recorded in tables and statistically evaluated. The determined calcium concentrations range is 7.11 - 66.8 µg/g, for magnesium to 8.79 - 92.2 µg/g. Finally, the values obtained for honeys from the Czech Republic are compared with data reported in foreign studies. Key words: Atomic absorption spectrometry, flame atomization, magnesium, calcium, honey
Klíčová slova:
Atomová absorpční spektrometrie; hořčík; med; plamenová atomizace; vápník; Atomic absorption spectrometry; calcium; flame atomization; honey; magnesium