Original title:
Analýza dietních zvyklostí běžců na lyžích a biatlonistů dorosteneckých a juniorských kategorií
Translated title:
Analysis of the diet habits of an endurance athletes in the youth and junior categories
Authors:
Gräfová, Martina ; Červinka, Pavel (advisor) ; Kotlík, Kamil (referee) Document type: Master’s theses
Year:
2022
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Název: Analýza dietních zvyklostí běžců na lyžích a biatlonistů dorosteneckých a juniorských kategorií. Cíle: V teoretické části diplomové práce jsou shrnuty informace o výživě vytrvalostních sportovců. V praktické části jsou analyzovány a hodnoceny stravovací zvyklosti českých běžců na lyžích a biatlonistů dorosteneckých a juniorských kategorií během přípravného období, se zaměřením se na skladbu potravin, poměr jednotlivých živin, užívání výživových doplňků a příjem tekutin. Metody: Výzkumu se zúčastnilo osmnáct mužů a třináct žen. Proveden byl formou dotazování na základě vyplněných formulářů s otevřenými otázkami. Dotazování bylo zaměřeno na informace o respondentech a respondentkách nezbytných pro uskutečnění výzkumu, na zkonzumovanou stravu, včetně tekutin, výživových doplňků, a pohybové aktivity po dobu dvou týdnů. Výsledky: Většina sportovců, zejména žen, přijímá nedostatečné množství energie z potravy v porovnání s odhadovaným energetickým výdejem. Většinu kalorií konzumují v druhé části dne, nejvíce k večeři. Z přijímaných makronutrientů je nedostatečné pouze množství sacharidů. Naopak množství proteinů je u většiny mužů i žen nad doporučeným množstvím. I přesto, že vytrvalostní sportovci a sportovkyně potřebují zejména v tréninkové dny vyšší příjem tekutin než běžné obyvatelstvo, většina...Title: Analysis of dietary habits of cross-country skiers and biathletes in youth and junior categories Aims: The theoretical part of this diploma thesis summarises information on the nutrition of endurance athletes. The practical part analyses and evaluates the dietary habits of Czech cross- country skiers and biathletes of youth and junior categories during the preparatory phase, focusing on food composition, the ratio of individual nutrients, use of nutritional supplements and fluid intake. Methods: Eighteen men and thirteen women participated in the study. It was conducted via a questionnaire based on open-ended questions. The questionnaire focused on information about the male and female respondents necessary to conduct the research, their dietary intake, including fluids, nutritional supplements, and physical activity over a two-week period. Results: Most athletes, especially women, ingest insufficient dietary energy compared to their estimated energy expenditure. They consume most of their calories in the latter part of the day, most at dinner. Of the macronutrients ingested, only the amount of carbohydrate is insufficient. In contrast, the amount of protein is above the recommended amount for most men and women. Despite the fact that endurance sportsmen and women need a higher fluid intake...
Keywords:
biathlon; cross-country skiing; endurance athletes; sports nutrition; supplements; biatlon; běh na lyžích; sportovní výživa; vytrvalostní sportovci; výživové doplňky
Institution: Charles University Faculties (theses)
(web)
Document availability information: Available in the Charles University Digital Repository. Original record: http://hdl.handle.net/20.500.11956/174100