Original title:
Alkoholová výtěžnost z hydrolyzátů ovsa, ječmene a pšenice
Translated title:
Alcohol Yield of Oat, Barley and Wheat Hydrolysates
Authors:
PIKL, Miroslav Document type: Master’s theses
Year:
2011
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Většina produkce etanolu pro průmyslové využití je v ČR vyráběna z obilovin. Byl zkoumán vliv kyselé, alkalické a enzymatické hydrolýzy na výtěžnost po termotlakové přípravě surovin. Jako metoda s největším potenciálem se jeví enzymatická hydrolýza. Největší část pokusů tedy zaujímalo zkoumání účinnosti jednotlivých enzymů k různým druhům obilovin. Jako surovina byly použity oves, ječmen a pšenice z místních farem. Ty byly zpracovány termotlakovou přípravou při různých variantách tlaku. Po provedení hydrolýzy byl stanoven obsah GE a po ukončení fermentace byl zjišťován výtěžek alkoholu.Major part of ethanol production for industrial use in Czech Republic is made from cereals. Effect of acid, alkali and enzymatic hydrolysis after thermopressure preparation takes part in the paper. The most promising alternative is enzymatic hydrolysis. Especially efficiency of different hydrolytic enzymes towards different species of cereals takes the main part of the simulations. Local farm products, oats, barley and wheat were prepaired by steam explosion in different pressure. After hydrolysis were detected the GE and after fermentation was observed the production of alcohol.
Keywords:
barley; enzymatic hydrolysis; ethanol; oat; wheat; enzymatická hydrolýza; etanol; ječmen; oves; pšenice Citation: PIKL, Miroslav. Alkoholová výtěžnost z hydrolyzátů ovsa, ječmene a pšenice. České Budějovice, 2011. diplomová práce (Ing.). JIHOČESKÁ UNIVERZITA V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH. Fakulta zemědělská a technologická
Institution: University of South Bohemia in České Budějovice
(web)
Document availability information: Fulltext is available in the Digital Repository of University of South Bohemia. Original record: http://www.jcu.cz/vskp/14517