Original title:
Senzorické hodnocení vybraného druhu masného výrobku v závislosti na výrobci.
Translated title:
Sensory evaluation of a selected type of a meat product produced by various producers.
Authors:
VLČEK, Jiří Document type: Master’s theses
Year:
2011
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Diplomová práce popisuje problematiku senzorického hodnocení potravin a potravinářských produktů, konkrétně senzorické hodnocení vybraného druhu masného produktu v závislosti na výrobci. Pro senzorické hodnocení byl vybrán trvanlivý sálám Vysočina, a to z důvodu jeho velké obliby u českých spotřebitelů. Do testování bylo zařazeno šest náhodně vybraných výrobců. Hodnocení se uskutečnilo v laboratořích Zemědělské fakulty Jihočeské univerzity. Samotné testování provedlo 58 hodnotitelů z řad studentů a pracovníků Zemědělské fakulty Jihočeské univerzity. Pro senzorické hodnocení byla použita metoda pořadové zkoušky, kdy každý z hodnotitelů obdržel jeden vzorek od každého výrobce a měl za úkol seřadit vzorky podle klesající jakosti. Podle součtu pořadí bylo stanoveno pořadí: 1. Vysočina Hodice, 2. MP Krásno, 3. Maso Planá, 4. Kostelecké uzeniny, 5. KMOTR ? Masna Kroměříž a 6. Masna Příbram. Pro zjištění průkaznosti rozdílů mezi hodnocenými vzorky se postupovalo metodou podle Friedmana. Výsledná hodnota ukázala, že mezi hodnocenými vzorky na hladině pravděpodobnosti 99 % průkazné rozdíly existují.The diploma thesis describes the issue of sensory evaluation of food and food products, in particular the sensory evaluation of a selected type of a meat product produced by various producers. Due to its great popularity with Czech consumers, ?Vysočina? salami was selected for the sensory evaluation. Six producers were randomly selected to undergo the testing. The evaluation was conducted in the laboratories of the Faculty of Agriculture of the University of South Bohemia. The testing was performed by 58 evaluators being the students and employees of the Faculty of Agriculture of the University of South Bohemia. For the purposes of the sensory evaluation, the method of a rank test was used for which each evaluator obtained one sample of the salami of each producer and was to rank the samples based on their quality from the best to the worst. Based on the sum of ranks, the following rank was determined: Vysočina Hodice, MP Krásno, Maso Planá, Kostelecké uzeniny, KMOTR ? Masna Kroměříž and Masna Příbram. In order to ascertain the demonstrativeness of differences among the evaluated samples, the Friedman?s method was used. The resultant value has shown that there are demostrative differences among the evaluated samples at the probability level of 99 %.
Keywords:
rank test; Sensory evaluation; sum of ranks.; pořadová zkouška; Senzorické hodnocení; součet pořadí. Citation: VLČEK, Jiří. Senzorické hodnocení vybraného druhu masného výrobku v závislosti na výrobci.. České Budějovice, 2011. diplomová práce (Ing.). JIHOČESKÁ UNIVERZITA V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH. Fakulta zemědělská a technologická
Institution: University of South Bohemia in České Budějovice
(web)
Document availability information: Fulltext is available in the Digital Repository of University of South Bohemia. Original record: http://www.jcu.cz/vskp/14397