Název: Denaturace proteinů s využitím různých metod
Překlad názvu: Denaturace of proteins studied by different methods
Autoři: Fojtíková, Jana ; Pekař, Miloslav (oponent) ; Krouská, Jitka (vedoucí práce)
Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok: 2022
Jazyk: cze
Nakladatel: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická
Abstrakt: [cze] [eng]

Klíčová slova: denaturace; diferenciální skenovací kalorimetrie; infračervená spektroskopie; kationický tenzid; protein; but the surfactant itself turned out to be a relatively strong denaturing agent; despite that the addition of vesicles of this surfactant had weak protective effect on the protein. The Fourier Transform Infrared Spectroscopy (FTIR) was used to observe the decrease of the amount of the elements of secondary structure and the increase of random coil structures during the gradual heating of the protein.; In this bachelor thesis; the effect of the cationic surfactant DODAC and its vesicles was also studied. The main part of the measurement was performed using the differential scanning calorimetry (DSC); the process of denaturation of a model protein was studied using two physico-chemical methods. Bovine serum albumin was chosen as a model and its thermal denaturation and its influence by pH were monitored. In addition; which measured the denaturation temperature of the protein at different pH values and surfactant concentrations. It was confirmed that the pH significantly affects the denaturation temperature. The study of the effect of the surfactant showed that the addition of DODAC did not affect the denaturation temperature

Instituce: Vysoké učení technické v Brně (web)
Informace o dostupnosti dokumentu: Plný text je dostupný v Digitální knihovně VUT.
Původní záznam: http://hdl.handle.net/11012/206977

Trvalý odkaz NUŠL: http://www.nusl.cz/ntk/nusl-504525


Záznam je zařazen do těchto sbírek:
Školství > Veřejné vysoké školy > Vysoké učení technické v Brně
Vysokoškolské kvalifikační práce > Bakalářské práce
 Záznam vytvořen dne 2022-06-26, naposledy upraven 2022-09-04.


Není přiložen dokument
  • Exportovat ve formátu DC, NUŠL, RIS
  • Sdílet