Original title:
Porovnání třecích vlastností kosmetických masážních přípravků
Translated title:
Comparison of frictional properties of cosmetic massage products
Authors:
Dohnal, Petr ; Čípek, Pavel (referee) ; Vrbka, Martin (advisor) Document type: Bachelor's theses
Year:
2022
Language:
cze Publisher:
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství Abstract:
[cze][eng]
Bakalářská práce se zabývá tribologickými vlastnostmi masážních přípravků – krémů a olejů. Jejím cílem je porovnat vybrané přípravky mezi sebou. K experimentům byl využit tribometr v konfiguraci pin-on-plate, který simuluje roztírání přípravku na kůži. Jako model lidské kůže byla použita kůže hovězí. Vlastnosti přípravků byly porovnány na základě chování součinitele tření v průběhu měření. Během experimentů byl nalezen vhodný parametr, pomocí kterého lze jednoduše porovnat trvanlivosti přípravků. Podle výsledků byl vybrán nejlepší olej z hlediska trvanlivosti a také skluznosti. Práce by mohla posloužit jako základ pro hodnocení a výběr přípravků vhodných k masážním účelům.
This bachelor’s thesis examines tribological properties of massage products (creams and oils). Its aim is to create a comparison of the selected products. Tribometer in the pin-on-plate configuration was used for the experiment because of its ability to simulate the process of rubbing the product on the skin. Cowhide was used as a model of human skin. The attributes of products were compared based on the characteristics of the coefficient of friction during the measurements. Through the experiments a suitable parameter was found for easy comparison of the product's durability. According to the results the best oil was selected in terms of durability and lubrication. The thesis could be used as a basis for creating a standardised method for evaluation and selection of products suitable for massage purposes.
Keywords:
coefficient of friction; cowhide; massage product; tribometer; hovězí kůže; masážní přípravek; součinitel tření; tribometr
Institution: Brno University of Technology
(web)
Document availability information: Fulltext is available in the Brno University of Technology Digital Library. Original record: http://hdl.handle.net/11012/206391