Original title:
Využití robotů při dojení holštýnských plemenic
Translated title:
The use of milking robots for milking Holstein cows
Authors:
BARTŮŇKOVÁ, Ilona Document type: Bachelor's theses
Year:
2011
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Abstrakt Robotizace technologií již značně pronikla i do zemědělství a to zejména do odvětí živočišné výroby, jde především o robotizaci procesu získávání mléka, dojení. Cílem bakalářské práce bylo porovnání výsledků dojnic holštýnského skotu ustájených v rozdílných podmínkách. První skupina sledovaných dojnic byla ustájena ve volné boxové stlané stáji s dojením na dojírně, druhá skupina byla ustájena v zrekonstruované volné boxové bezstelivové stáji s dojením pomocí dojících robotů. Byly sledovány ukazatele reprodukce, užitkovosti a porovnána technologická a pracovní náročnost. Data byla získána a vyhodnocena v roce 2010. Z reprodukčních ukazatelů byla u vybraných plemenic (31 kusů resp. 34 kusů) sledována délka servis periody a délka mezidobí. Délka servis periody u plemenic dojených na dojírně byla na první laktaci 94,8 dne a na druhé laktaci pak 100,3 dne, průměrná délka mezidobí činila 374,6 dne. U druhé skupiny plemenic dojených pomocí robotů byla zjištěna délka servis periody na první laktaci 88,3 dne a na druhé laktaci 112,5 dne, mezidobí trvalo 373,2 dne. Při hodnocení mléčné užitkovosti byly zjištěny statisticky významné rozdíly (P?0,001) v množství nadojeného mléka. Vyšší dojivost byla na obou laktacích u plemenic dojených pomocí dojících robotů a to na první laktaci o 2169,7 kg mléka při průměrné dojivosti 9130,2 kg mléka. Na druhé laktaci se zvýšila dojivost krav dojených pomocí robotů na 10555,2 kg mléka, což bylo více o 1998,6 kg mléka oproti množství mléka, které nadojily dojnice dojené na dojírně. V obsahu tuku a bílkovin nebyly mezi skupinami zjištěny statisticky průkazné rozdíly. Po zavedení technologie dojení pomocí dojících robotů došlo v podniku ke zvýšení počtu dojnic na jednoho zaměstnance z 32,9 ks na 41,1 ks. Průměrný počet dojení na kus a den se zvýšil ze 2 na 2,3 (některé dojnice se však dojí i 6 krát během 24 hodin, závisí však na dojivosti a počtu laktačních dnů).Abstract Robotics technology has been already spread in agriculture especially into livestock production mainly in milking process. The aim of this thesis was comparison of the production results of Holstein cows housed in different conditions. The first group of monitored cows was housed in a loos housing with free strawed stalls and milked at milking parlour. The other group was housed in a reconstructed loos housing with free rubber mattressed stalls and milked with milking robots. There were analysed reproduction parameters and milk efficiency and compared technologic and labour intensity. Data were collected and evaluated in 2010. As reproductive factors in a group of selected cows (31 animals respectively 34 animals) were analysed the length of service period and length of the interval between calving. Service period of cows milked in the milking parlour was for the first lactation cows 94.8 days and for the second lactation 100.3 days, the average length of the interval between calving was 374.6 days. By the second group of cows milked by robots were the length of service period 88.3 days for first lactation cows and for second lactation cows 112.5 days, the interval between calving 373.2 days. By analysing milk production were found out statistically significant differences (P ? 0.001) in amount of produced milk. Both lactation cows milked by milking robots reached higher yield. On the first lactation was increases of 2169.7 kg of milk with an average yield 9130.2 kg of milk. The second lactation cows increased milk yield to 10,555.2 kg of milk, which was 1998.6 kg of milk more in comparison with the amount of milk produced by cows milked at the parlour. In the fat and protein content weren?t found out statistically significant differences between groups. After robot milking was introduced the number of cows per one employee were increase from 32.9 pc to 41.1 pc. The average number of milking per head and the day increased from 2 to 2.3 (some cows are milked 6 times in 24 hours, but it depends on the cow milk production and part of the lactation).
Keywords:
and fertility; Key words: Holstein cattle; milk efficiency; milking robot; dojící robot; Klíčová slova: holštýnský skot; mléčná užitkovost; plodnost Citation: BARTŮŇKOVÁ, Ilona. Využití robotů při dojení holštýnských plemenic. České Budějovice, 2011. bakalářská práce (Bc.). JIHOČESKÁ UNIVERZITA V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH. Fakulta zemědělská a technologická
Institution: University of South Bohemia in České Budějovice
(web)
Document availability information: Fulltext is available in the Digital Repository of University of South Bohemia. Original record: http://www.jcu.cz/vskp/18843