Original title:
Studium chování mikroorganismů pomocí mikrokalorimetrie
Translated title:
Behaviour of microorganisms using microcalorimetry
Authors:
Piletskaya, Maryia ; Sedláček, Petr (referee) ; Krouská, Jitka (advisor) Document type: Master’s theses
Year:
2022
Language:
cze Publisher:
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická Abstract:
[cze][eng]
Diplomová práce se zabývá studiem chování mikroorganismů pomocí mikrokalorimetrie. Teoretická část práce se zabývá především charakterizací mikroorganismu Rhodospirillum rubrum, zvoleného pro experimentální práci a aplikací mikrokalorimetrie v mikrobiologii. Druhým cílem byl screening růstu bakteriálního kmene R. rubrum za využití různých substrátů, následovaný výběrem nejvhodnějšího substrátu na základě experimentálních výsledků a optimalizace jeho koncentrace a aerace média pro daný mikroorganismus pomocí mikrokalorimetrie. Jako vhodné substráty byly použity hexanoát, malát, acetát a fruktóza. Dalším cílem bylo zpracování dat a diskuze výhod a nevýhod výběru substrátu a aerace média s ohledem na růst bakteriálního kmene. Bylo zjištěno, že nejlepším substrátem pro růst je hexanoát, po čemž následovala optimalizace koncentrace a aerace média. Výsledky mikrokalorimetrického měření byly potvrzeny spektrofotometrickým studováním růstové křivky zkoumané bakterie. Taky byl studován vliv osmotického tlaku na bakterie a závislost jejich přežití na obsahu polyhydroxyalkanoátů (PHA) v buňce. Množství PHA v biomase bylo stanoveno chromatograficky.
The diploma thesis deals with the study of the behavior of a microorganism with the help of microcalorimetry. The theoretical part of the thesis deals mainly with the characterization of the microorganism Rhodospirillum rubrum selected for experimental work and the application of microcalorimetry in microbiology. The second goal was to screen the growth of the bacterial strain R. rubrum using different substrates, and subsequently, based on experimental results, to select the most suitable substrate, and optimize its concentration and aeration of the medium for the microorganism using microcalorimetry. Hexanoate, malate, acetate and fructose were used to examine the most suitable substrate by microcalorimetry. Another goal was data processing and discussion of the advantages and disadvantages of substrate selection and media aeration with respect to bacterial strain growth. Hexanoate was found to be the best substrate for growth, followed by optimization of the concentration and aeration of the medium. The results of the microcalorimetric measurement were confirmed by spectrophotometric study of the growth curve of the investigated bacteria. The effect of osmotic pressure on bacteria and the dependence of their survival on the amount of polyhydroxyalkanoates (PHA) in the cell were also studied. The amount of PHA in the biomass was determined chromatographically.
Keywords:
growth study; microcalorimetry; polyhydroxyalkanoates (PHA); Rhodospirillum rubrum; mikrokalorimetrie; polyhydroxyalkanoáty (PHA); Rhodospirillum rubrum; studium růstu
Institution: Brno University of Technology
(web)
Document availability information: Fulltext is available in the Brno University of Technology Digital Library. Original record: http://hdl.handle.net/11012/204423