Název:
Vliv látek produkovaných sinicemi na koagulaci huminových vod
Překlad názvu:
Influence of compounds produced by cyanobacteria on coagulation of humic waters
Autoři:
Brabenec, Tomáš ; Pivokonský, Martin (vedoucí práce) ; Benešová, Libuše (oponent) Typ dokumentu: Diplomové práce
Rok:
2015
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Diplomová práce se zabývá koagulací přírodních vod s obsahem huminových látek a peptidů/proteinů produkovaných sinicí Microcystis aeruginosa během procesu úpravy vody při použití hlinitého koagulačního činidla. Bylo prokázáno, že účinnost koagulačního mechanismu huminových látek i peptidů/proteinů je značně závislá na hodnotě pH. Hodnota pH ovlivňuje nejen velikost a znaménko povrchového náboje huminových látek a peptidů/proteinů ale také charakter a náboj produktů hydrolýzy kovů (Al) koagulačních činidel. Optimální hodnoty pH byly 5 až 6 pro koagulaci huminových látek a 5 až 6,5 pro peptidy/proteiny. V obou případech byly jako dominantní koagulační mechanismus identifikovány elektrostatické interakce mezi organickými látkami a hydrolytickými produkty hliníku vedoucí k vzájemné nábojové neutralizaci a adsorpci. Koagulace huminových látek v přítomnosti sinicových peptidů/proteinů probíhala, obdobně jako u samotných huminových látek, při pH 5 až 6. Přítomnost peptidů/proteinů však měla na účinnost jejich koagulace značně pozitivní vliv, což se projevilo snížením původní dávky hlinitého koagulačního činidla na polovinu (DAl = 2,8 mg.l-1 ). Byla prokázána vzájemná interakce mezi huminovými látkami a peptidy/proteiny, která je příčinou pozitivního vlivu peptidů/proteinů na koagulaci vod s obsahem...The diploma thesis investigates the coagulation of nature waters with humic substances and peptides/proteins produced by Microcystis aeruginosa during water treatment process with aluminum coagulants. It was confirmed that the efficiency of coagulation mechanism of humic substances and peptides/proteins strongly depends on the pH value, because pH value is limited factor of a charge properties of peptides/proteins, humic substances and hyrolysis products of coagulants. The optimal pH range for the coagulation of humic substances was 5- 6 and for cyanobacterial peptides/proteins 5-6.5. In both cases a charge neutralisation and an adsorption were dominant mechanism of coagulation. Optimal pH range for the coagulation of humic substances in the presence of cyanobacterial peptides/proteins was identical as well as optimal pH range of humic substances with absence of peptides/proteins (5-6) but the presence of peptides/proteins positively influenced particle coagulation of humic substances, because the optimal concentration of the coagulants decreased to more than half. An interaction between humic substances and peptides/proteins was demonstrated. A positive effect of coagulation was observed in the case of jar tests with absence of coagulants at a very low pH range (<4). Keywords Humic substances; AOM...
Klíčová slova:
AOM - organické látky produkované fytoplanktonem; COM - celulární organické látky; huminové látky; koagulace; Microcystis aeruginosa; peptidy; proteiny; AOM - Algal Organic Matter; Coagulation; COM - Cellular Organic Matter; Humic substances; Microcystis aeruginosa; Peptides; proteins