Original title:
Vliv saturace krmné dávky vitamínem C na zdraví, růst a reprodukci u vybraných modelových druhů zvířat
Translated title:
The impact saturation feed ration of vitamine C on weight, health and reproduction on a selected brand of animals
Authors:
TEJML, Petr Document type: Master’s theses
Year:
2008
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Cílem diplomové práce je posoudit vliv vitamínu C na hmotnost, zdravotní a reprodukční ukazatele u vybraného druhu hlodavců. Jako modelové zvíře bylo zvoleno morče domácí (Cavia aperea v. porcellus), které je známé z hlediska své vysoké citlivosti na nedostatek vitamínu C v krmné dávce. Morče si není samo schopno vytvářet vitamín C ve vlastním těle a stejně jako například člověk je odkázáno na jeho přísun v potravě. Vitamín C je znám svým širokým spektrem působnosti a jeho nedostatek či úplná absence v organismu morčete vyvolává značné potíže. Morčata ve sledovaném zájmovém chovu byla rozdělena do několika skupin podobného složení a o stejném počtu jedinců. Čtyřem skupinám byl přidáván vitamín C a čtyři skupiny byly závislé pouze na jeho přísunu z potravy, která byla dostupná v daném ročním období. Sledování proběhlo v roce 2005 a 2007. Všechna morčata byla během pokusu každé tři dny vážena. Hmotnostní, zdravotní a reprodukční ukazatele byly sledovány po celou dobu pokusu. Na základě zjištěných výsledků lze konstatovat, že vitamín C hraje v životě morčat velmi důležitou roli. Morčata, která si nedokáží sama vitamín C vytvořit metabolickými přeměnami, jsou plně odkázána na jeho přísun z krmiva. Pokud tedy není v krmné dávce morčete dostatečný obsah vitamínu C, je nezbytné jeho podávání uměle. Vědeckých poznatků a literárních odborných zdrojů zabývajících se chovem morčat není mnoho, proto by tato práce mohla být přínosem pro chovatele i výzkum. The aim of this study is to investigate the impact of vitamine C on weight, health and reproduction on a selected brand of rodents. The model animal was selected the guinea pig (Cavia aperea v. porcellus) whose sensitivity on the lack of vitamine C in food is well known. The guinea pig is not able to create vitamine C in its body like the man and its only possible posuply is in food. Vitamine C is characterised by a wide range of effect and its lack in the organism causes considerable ailments. The guinea pigs in the investigated breed were divided into several groups of similar constitution. Four groups were provided food containing added vitamin C, other four groups depended only on vitamin C present in food available in the season. The monitoring was carried out in 2005 and 2007. The weight of the guinea pigs was checked out every three days. The weigh, health and reproductive indexes were monitored during the whole experiment. According to the acquired results it is possible to affirm the importance of vitamin C in the life of guinea pigs. Guinea pigs that are not able to synthesise vitamine C by themselves are fully dependent on its supply in food. Consequently, in case of an insufficient amount of vitamine C in the food ration of a guinea pig is essential its subsequent addition. There are not many pieces of knowledge and written technical sources dealing with the breed of the guinea pig, therefore this study might represent an asset to the breeders and research.
Keywords:
guinea pig; health; reproduction; vitamin C; weight; hmotnost; morče; reprodukce; vitamín C; zdraví Citation: TEJML, Petr. Vliv saturace krmné dávky vitamínem C na zdraví, růst a reprodukci u vybraných modelových druhů zvířat. České Budějovice, 2008. diplomová práce (Ing.). JIHOČESKÁ UNIVERZITA V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH. Fakulta zemědělská a technologická
Institution: University of South Bohemia in České Budějovice
(web)
Document availability information: Fulltext is available in the Digital Repository of University of South Bohemia. Original record: http://www.jcu.cz/vskp/7788